Gość Napisano 7 Listopad 2015 Share Napisano 7 Listopad 2015 Moneta, to prawdopodobnie jakaś odmiana z odziny" Półtoraków.http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,3129.0.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 7 Listopad 2015 Share Napisano 7 Listopad 2015 Ja bym powiedział, że ternar (?) Zygmunta III Wazy (1587-1632). Mógłbyś dodać jeszcze kilka zdjęć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzy Napisano 8 Listopad 2015 Share Napisano 8 Listopad 2015 Wg mnie fałszywy półtorak Zygmunta III Wazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Według mnie półtorak Zygmunta III Wazy, choć niekoniecznie fals. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpcv Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Te półtoraki są bardzo lichej próby srebra. Dlatego często wyglądają jak miedziaki. I jedzcze dodatkowo bardzo cienkie i kruche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Nie wiem czy próba 6 łutowa (ok.0,375) po 1623r to takie strasznie liche" srebro (początkowo półtoraki miały nawet próbę 7 i 1/2 łuta- 0,469.Oczywiście piszę o półtorakach Zygmunta III. Moneta jak widać jest w dość kiepskim stanie, trudno zgadnąć czy to oryginał, który przeleżał w niesprzyjających warunkach, czy falsyfikat, czy ternar, który bywa mylony z półtorakiem.Ps. Trzymanie w oliwie nic nie da, nie widać to brudu, który mógłby odmięknąć. Ja bym parę razy pomoczył w wodzie utlenionej, nawet jeśli to fals, nie powinno szczególnie zaszkodzić a zwykle poprawia się czytelność bez dużej ingerencji w powierzchnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Po dodaniu zdjęć widać zarys jabłka królewskiego, więc jak najbardziej półtorak lub fałszerstwo półtoraka (na pierwszych zdjęciach widziałem tylko tarczę herbową). Niestety bez konserwacji nie można nic więcej powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Dla nieczytających publikacji - stopy srebra z miedzią mają to do siebie, że pod wpływem czasu (a tu mówimy o setkach lat) zmieniają swoją strukturę. Ucieczka jonów do środowiska jest normą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Wedle mojego zdania, na zdjęciu widnieje czwórka, którą zaznaczyłem czerwonym kolorem i obstawiałbym datę 1624. Czy moneta jest falsem?... tego nie potrafię stwierdzić.Zaznaczone niebieskim: powinno być MONE, a legenda otokowa na zaprezentowanej monecie sugeruje coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.