Skocz do zawartości

19mm srebro

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moneta, to prawdopodobnie jakaś odmiana z odziny" Półtoraków.

http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,3129.0.html
Napisano
Te półtoraki są bardzo lichej próby srebra. Dlatego często wyglądają jak miedziaki. I jedzcze dodatkowo bardzo cienkie i kruche.
Napisano
Nie wiem czy próba 6 łutowa (ok.0,375) po 1623r to takie strasznie liche" srebro (początkowo półtoraki miały nawet próbę 7 i 1/2 łuta- 0,469.
Oczywiście piszę o półtorakach Zygmunta III. Moneta jak widać jest w dość kiepskim stanie, trudno zgadnąć czy to oryginał, który przeleżał w niesprzyjających warunkach, czy falsyfikat, czy ternar, który bywa mylony z półtorakiem.

Ps. Trzymanie w oliwie nic nie da, nie widać to brudu, który mógłby odmięknąć. Ja bym parę razy pomoczył w wodzie utlenionej, nawet jeśli to fals, nie powinno szczególnie zaszkodzić a zwykle poprawia się czytelność bez dużej ingerencji w powierzchnię.
Napisano
Po dodaniu zdjęć widać zarys jabłka królewskiego, więc jak najbardziej półtorak lub fałszerstwo półtoraka (na pierwszych zdjęciach widziałem tylko tarczę herbową). Niestety bez konserwacji nie można nic więcej powiedzieć.
Napisano
Dla nieczytających publikacji - stopy srebra z miedzią mają to do siebie, że pod wpływem czasu (a tu mówimy o setkach lat) zmieniają swoją strukturę. Ucieczka jonów do środowiska jest normą.
Napisano

Wedle mojego zdania, na zdjęciu widnieje czwórka, którą zaznaczyłem czerwonym kolorem i obstawiałbym datę 1624. Czy moneta jest falsem?... tego nie potrafię stwierdzić.
Zaznaczone niebieskim: powinno być MONE, a legenda otokowa na zaprezentowanej monecie sugeruje coś innego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie