Skocz do zawartości

19mm srebro

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy próba 6 łutowa (ok.0,375) po 1623r to takie strasznie liche" srebro (początkowo półtoraki miały nawet próbę 7 i 1/2 łuta- 0,469.
Oczywiście piszę o półtorakach Zygmunta III. Moneta jak widać jest w dość kiepskim stanie, trudno zgadnąć czy to oryginał, który przeleżał w niesprzyjających warunkach, czy falsyfikat, czy ternar, który bywa mylony z półtorakiem.

Ps. Trzymanie w oliwie nic nie da, nie widać to brudu, który mógłby odmięknąć. Ja bym parę razy pomoczył w wodzie utlenionej, nawet jeśli to fals, nie powinno szczególnie zaszkodzić a zwykle poprawia się czytelność bez dużej ingerencji w powierzchnię.

Dla nieczytających publikacji - stopy srebra z miedzią mają to do siebie, że pod wpływem czasu (a tu mówimy o setkach lat) zmieniają swoją strukturę. Ucieczka jonów do środowiska jest normą.

Wedle mojego zdania, na zdjęciu widnieje czwórka, którą zaznaczyłem czerwonym kolorem i obstawiałbym datę 1624. Czy moneta jest falsem?... tego nie potrafię stwierdzić.
Zaznaczone niebieskim: powinno być MONE, a legenda otokowa na zaprezentowanej monecie sugeruje coś innego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie