Skocz do zawartości

Guzik herbowy.

Mr.Vegas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mogę podpowiedzieć tylko tyle, że TW Vien produkowała guziki na zamówienie w XIX wieku, sam mam jeden w takiej samej technice wykonania, choć herb oczywiście inny - rodu Hompesch.
Napisano
Ok, dzięki za podpowiedz. Gdyby komuś udało się zidentyfikować herb będę wdzięczny. Ewentualnie linki do stron aby samemu coś poszukać również mile widziane. Pozdrawiam !
  • 2 months later...
Napisano
Witam! Pięć pałek w koronie oznacza że jest to herb szlachecki. Guzik pochodzi z wiedeńskiej firmy Thalhammer & Welzl i był wyprodukowany raczej pod koniec XIX wieku.
W internecie był dostępny i pewnie jest, ale trzeba znaleźć, artykuł, (rzeczowe opracowanie) na temat tej wytwórni guzików a autorem jest Dowgird".
Napisano
Zobacz jakie rody szlacheckie urzędowały w promieniu 5 km od miejsca znalezienia guzika i wyszukaj ich herby. Mi się udało tym sposobem namierzyć mój guziol ;) Wyczytałem gdzieś, że korona pięciopałkowa oznaczała barona, więc zapytałem wujka googla o frazę Baron [nazwa wsi]" i od razu trafiłem w 10.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie