luk2030 Napisano 11 Październik 2015 Autor Share Napisano 11 Październik 2015 Podczas poszukiwań informacji o historii wsi na mapach oraz zdjęciach nie znalazłem informacji na temat informacji strzelnicy, lecz są pozostałości nasypów oraz kulochwytu oraz z relacji ustnych wiem że była przed 2 wojną światową ale nie wiadomo kiedy była wykonana. Czy jeżeli był taki obiekt to były przed budową wykonywane plany lub szkice jak dokładnie ma być zbudowane? Po 1 wojnie wieś należała do Niemiec (Netzekreis) do granicy z Polską było ok. 1,5 km na wprost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 14 Październik 2015 Share Napisano 14 Październik 2015 Zapewne trzeba by poszukać w niemieckich źródłach, może jakaś organizacja paramilitarna prężnie działała" ?PS Przy mojej szkole średniej na ten przykład funkcjonowała strzelnica, nieduża, na 50 metrów maks, ale z podstawową infrastrukturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk2030 Napisano 16 Październik 2015 Autor Share Napisano 16 Październik 2015 W niemieckich archiwach to na pewno bo do 1945 był to teren niemiecki tylko niewiem jak zapisać zapytanie do archiwum, mają dużo różnych innych dokumentów z tego obszaru lecz o strzelnicy nic nie było. Od 1 osoby która mieszka od wojny dowiedziałem się że strzelnica miała na kulochwycie daszek, co kilka metrów poprzeczny rów na tarcze po 2 stronach wały ochronne (został 1 ) i nazywało się stowarzyszenie Schutc Gilge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.