lukcio14 Napisano 6 Październik 2015 Autor Share Napisano 6 Październik 2015 Witam wszystkich.Mam problem z uzyskaniem informacji o szlaku bojowym mojego dziadka. Pisałem do CAW ale nic nie nie mają na temat mojego dziadka.Posiadam takie informacje Kazimierz Dziurkiewicz urodzony 28 listopada 1926 roku na terenie Ukrainy, tam także został wcielony do działań II wojny światowej.W 1969 roku otrzymał medal za udział w walkach o Berlin. Dziwi mnie to, że w 1969 roku otrzymał medal, a w CAW nie ma informacji o nim. Może ktoś wie gdzie szukać informacji. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 6 Październik 2015 Share Napisano 6 Październik 2015 Teoretycznie pole manewry do kilku jednostek ograniczone...http://pl.wikipedia.org/wiki/Medal_Za_udzia%C5%82_w_walkach_o_Berlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukcio14 Napisano 6 Październik 2015 Autor Share Napisano 6 Październik 2015 Wiem o tym, że to kilka jednostek ale mimo to nie wiele mi to pomaga w poszukiwaniach informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 12 Październik 2015 Share Napisano 12 Październik 2015 Spotkałem się z podobnym przypadkiem w PCK. 2 razy nie mieli żadnych dokumentów - informacji dopiero za trzecim razem się udało.Proponuję odwiedzić CAW osobiście lub napisać wniosek jeszcze raz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 12 Październik 2015 Share Napisano 12 Październik 2015 Poszukaj jeszcze informacji gdzie znajdują się archiwa ZBOWID-u. Zapytaj w najbliższym Archiwum Państwowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukcio14 Napisano 12 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2016 Witam wszystkich. Zrobiłem jak jeden z kolegów mi polecił i napisałem do (ZBoWiD) urzędu do spraw kombatantów i osób represjonowanych i ku mojemu zdziwieniu otrzymałem odpowiedz w postaci kopi teczki mojego dziadka. Teczka jest bardzo skąpa, a życiorys nie spójny z tym co wiem.Jest w nim to, iż dziadek służył w 2 samodzielnym batalionie miotaczy ognia.Dziadek pisze także tam, że został powołany w 1944 roku. Jest także potwierdzenie z WKU Lubin o służbie w wojsku Polskim. Moje pytanie brzmi tak czy jest możliwość uzyskania więcej informacji o szlaku bojowym dziadka np., z WKU lub archiwum państwowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukcio14 Napisano 8 Marzec 2016 Autor Share Napisano 8 Marzec 2016 Witam wszystkich. Po długim poszukiwaniu informacji o dziadku dowiedziałem się iż służył w drugim samodzielnym batalionie miotaczy ognia. Moje pytanie brzmi następująco. Może ktoś z obecnych na forum posiada jakieś listy z nazwiskami tego batalionu. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.