emate Napisano 30 Marzec 2004 Autor Napisano 30 Marzec 2004 znalazłem to coś dzisiaj i po wyczyszczeniu wygląda tak,problem jest taki że nie wiem co to może być i czy jest bezpieczne.Obok tego leżał jeszcze jeden tylko zniszczony i w środku byla sprężyna.dzięki za pomoc pozdro.
emate Napisano 30 Marzec 2004 Autor Napisano 30 Marzec 2004 znalazłem to coś dzisiaj i po wyczyszczeniu wygląda tak,problem jest taki że nie wiem co to może być i czy jest bezpieczne.Obok tego leżał jeszcze jeden tylko zniszczony i w środku byla sprężyna.dzięki za pomoc pozdro.
emate Napisano 30 Marzec 2004 Autor Napisano 30 Marzec 2004 a to znalazłem pózniej i wygląda jak spłonka albo łuska, ale z obu stron jest zabudowane.pozdro
beyo Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Pierwsze trzy fotki przedstawiają niemiecki zapalnik do min przeciwpancernych. Nie pamiętam jaki to typ, ale na 100% to zapalnik.Tak więc radzę się tego pozbyć...
bjar_1 Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Ten zapalnik to D.Z.35 ,pocztaj ,też ostatnio takie trafiłem ---> http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=0&id_forum=0&&sq=zapalnik&wi=61799#61799pzdrbjar_1
MTC Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Witam -- na 3 pierwszych zdjęciach widać niemiecki zapalnik DZ-35 -Przeznaczony wyłącznie do min przeciwczołgowych.Występował w dwuch odmianach -pierwszy o średnicy 32mm i wysokości 70mm potrzebował do odpalenia siły 36 kg, drugi o średnicy 25mm i wysokości 68mm siły 60-100 kg.Twoj zapalnik jest najprawdopodobniej zbity" -czółko" jest wduszone i brak zawleczki - o ile się orientuje to w tym zapalniku jest wyłącznie mała spłonka (pobudzacz).Ale lepiej z tymi rzeczami nie kombinować.Pozdrawiam P.S. (text dotyczący zapalnika jest z książki - nie wiem czy tak do końca ten zapalnik był wyłącznie przeciwczołgowy)
emate Napisano 30 Marzec 2004 Autor Napisano 30 Marzec 2004 wielkie dzięki za pomoc,właśnie sie go pozbyłem.mam jeszcze pytanie po co u góry były te dwa otwory.pozdro
mietek Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Te drugie to pasują (mała fotka) na część zapalników od granatów niemiemieckich - bezpieczna rzecz: http://inert-ord.net/ger03a/gerhgr/m39/index.htmlPierwsze to jak napisał beyo zapalniki od min, tego akurat nie ma, ale zerknij: http://www.dpage.dial.pipex.com/new_page_4.htm Jeste jedna warta trzymania się zasada: Nie wiesz co to jest - nie ruszaj!!
MTC Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Otwory są na dole ,najprawdopodobniej na klucz do rozkęcania - u góry jest grzybek naciskowy (ten prążkowany tależyk)MTC
emate Napisano 30 Marzec 2004 Autor Napisano 30 Marzec 2004 o ku-wa faktycznie to ten serdeczne dzieki za pomoc jak coś to ręce jeszcze mam.pozdro
bjar_1 Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Aha ,i te otwory nie były u góry ,tylko na dole :)pzdrbjar_1
Pytanie
emate
znalazłem to coś dzisiaj i po wyczyszczeniu wygląda tak,problem jest taki że nie wiem co to może być i czy jest bezpieczne.Obok tego leżał jeszcze jeden tylko zniszczony i w środku byla sprężyna.dzięki za pomoc pozdro.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.