Jump to content
  • 0

Hełm niemiecki

Karmazynowy_Cukiernik

Question

Posted
Witam, dostałem od znajomego cynk na hełm przedstawiony na tych zdjęciach. Jak Państwo sądzą, czy jest on oryginalny? Dziwia mnie oni te dziwne symbole na fausbku jak SS czy Rz. Mają Państwo jakieś domysły? Oraz czy jest wart 200 złotych, których znajomy oczekuje za ten wątpliwej jak na razie oryginalności hełm.

13 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Powojenne hełmy Bundeswehry mają bardzo podobne fasunki. Mam trzy takie hełmy z różnych okresów i wszystkie mają 9 płatków" (na każdym po 5 otworów) i perforowany potnik (4 rzędy otworów).
Posted
Witam, dostałem od znajomego cynk na hełm przedstawiony na tych zdjęciach. Jak Państwo sądzą, czy jest on oryginalny? Dziwia mnie oni te dziwne symbole na fausbku jak SS czy Rz. Mają Państwo jakieś domysły? Oraz czy jest wart 200 złotych, których znajomy oczekuje za ten wątpliwej jak na razie oryginalności hełm.
Posted
fasunek lipa - chyba czeski, hełm wz. 34 czyli policyjny/strażacki (strażacki miał grzebień) w malowaniach wehrmachtu z dekalami (a przynajmniej jednym) Do chwili obecnej niemieccy strażacy używają podobnych modeli. Sprawdź czy na nakarczku są jakieś wybite numery

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information