Skocz do zawartości
  • 0

Hełm niemiecki

Karmazynowy_Cukiernik

Pytanie

Napisano
Witam, dostałem od znajomego cynk na hełm przedstawiony na tych zdjęciach. Jak Państwo sądzą, czy jest on oryginalny? Dziwia mnie oni te dziwne symbole na fausbku jak SS czy Rz. Mają Państwo jakieś domysły? Oraz czy jest wart 200 złotych, których znajomy oczekuje za ten wątpliwej jak na razie oryginalności hełm.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Powojenne hełmy Bundeswehry mają bardzo podobne fasunki. Mam trzy takie hełmy z różnych okresów i wszystkie mają 9 płatków" (na każdym po 5 otworów) i perforowany potnik (4 rzędy otworów).
Napisano
Witam, dostałem od znajomego cynk na hełm przedstawiony na tych zdjęciach. Jak Państwo sądzą, czy jest on oryginalny? Dziwia mnie oni te dziwne symbole na fausbku jak SS czy Rz. Mają Państwo jakieś domysły? Oraz czy jest wart 200 złotych, których znajomy oczekuje za ten wątpliwej jak na razie oryginalności hełm.
Napisano
fasunek lipa - chyba czeski, hełm wz. 34 czyli policyjny/strażacki (strażacki miał grzebień) w malowaniach wehrmachtu z dekalami (a przynajmniej jednym) Do chwili obecnej niemieccy strażacy używają podobnych modeli. Sprawdź czy na nakarczku są jakieś wybite numery

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie