samter Napisano 2 Sierpień 2015 Autor Napisano 2 Sierpień 2015 Proszę o pomoc w rozpoznaniu noża szturmowego ze zdjęć. Czy to Zik, czy polski wz.55, czy jeszcze coś innego?
samter Napisano 2 Sierpień 2015 Autor Napisano 2 Sierpień 2015 Jest dość zmęczony życiem, głownia ostrzona, prawdopodobnie wytarte sygnatury.
viator01 Napisano 2 Sierpień 2015 Napisano 2 Sierpień 2015 Polski wz. 55 wg mnie. Mam taki, tyle, że w idealnym stanie
m4sherman Napisano 2 Sierpień 2015 Napisano 2 Sierpień 2015 Raczej ZIK, wz. 55 miał 2 nity w rękojeści.
średni Napisano 3 Sierpień 2015 Napisano 3 Sierpień 2015 ZIK ,nie miał osłoniętej głowicy trzonu rękojeści stalowym kapturkiem.Dziwnie też jest ,,zakuty,,. Trochę jak domowym sposobem.Brak typowych dla ZIK-a i naszego wz.55 oznaczeń na głowni. Noże wzorowane na ZIK-u produkowali też Czesi i Jugosłowianie.
samter Napisano 3 Sierpień 2015 Autor Napisano 3 Sierpień 2015 Oznaczenia na progu główni zostały prawdopodobnie wytarte/usunięte, pozostała jedynie literka w rombie. Nóż trafiłem w pochwie od noża HJ, do której nie wchodził do końca.
Pytanie
samter
Proszę o pomoc w rozpoznaniu noża szturmowego ze zdjęć. Czy to Zik, czy polski wz.55, czy jeszcze coś innego?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.