RYBA65 Napisano 31 Lipiec 2015 Autor Napisano 31 Lipiec 2015 Witam Wszystkich.Proszę o pomoc w identyfikacji tego przyrządu. Data produkcji wybita na stopce to 1939r.
RYBA65 Napisano 31 Lipiec 2015 Autor Napisano 31 Lipiec 2015 Witam Wszystkich.Proszę o pomoc w identyfikacji tego przyrządu. Data produkcji wybita na stopce to 1939r.
RYBA65 Napisano 4 Sierpień 2015 Autor Napisano 4 Sierpień 2015 skrzynka do przechowywania. Prawdopodobnie brakuje w tym urządzenie elementu optycznego (lunety), na kolejnych zdjęciach widać miejsce na nią.
Lonewolf Napisano 5 Sierpień 2015 Napisano 5 Sierpień 2015 Ewidentnie wyglada jak podziałka transwersalna. Do czego to słuzy.... moze urządzenie do kontroli jakosci. Jak sa dwie libele (poziomice) to znaczy ze urządzenie musiała stac w pionie i poziomie na tej podzialce odczytuje sie wartosci długosci/szerokosci za pomoca cyrkla( googlni podziałka transwersalna i ogarniesz)
RYBA65 Napisano 4 Sierpień 2015 Autor Napisano 4 Sierpień 2015 widać miejsce prawdopodobnie na ten optyczny element
RYBA65 Napisano 4 Sierpień 2015 Autor Napisano 4 Sierpień 2015 jakikolwiek punkt zaczepienia i zacznę szukać brakującej części, ponieważ w tej chwili nie wiem nawet czego szukać
MORALES Napisano 6 Sierpień 2015 Napisano 6 Sierpień 2015 To jest prawdopodobnie jakiś rodzaj kierownicy topograficznej.
RYBA65 Napisano 4 Sierpień 2015 Autor Napisano 4 Sierpień 2015 Chyba nie Za dużo poziomic i przede wszystkim brak statywu w komplecie
woytas Napisano 4 Sierpień 2015 Napisano 4 Sierpień 2015 Na pewno służyło do pomiaru kątów. Zastanawiają mnie te dziury w podstawie - tak jakby było mocowane na stałe.Poziomnice też są więc poziom odgrywa najważniejszą rolę
RYBA65 Napisano 6 Sierpień 2015 Autor Napisano 6 Sierpień 2015 Czy tego rodzaju przyrząd mógł być wykorzystywany a wojsku np. artylerii? lub innych rodzajach wojsk.
RYBA65 Napisano 4 Sierpień 2015 Autor Napisano 4 Sierpień 2015 Wszystko ok ale przenośny przyrząd mocowany na stałe? Zastanawiają mnie cały czas te dwie poziomice. O mierzeniu kątów też myślałem. Dalej szukam może coś znajdę
Lonewolf Napisano 4 Sierpień 2015 Napisano 4 Sierpień 2015 Daj zdjęcie tej podziałki na srebrnym elemencie z pierwszego zdjecia. Z daleka wyglada jak podziałka transwersalna, a jesli tak to to służy do pomiaru długosci w skali. Co do pomiaru kątów to nie widac podziałki kątowej.
Pytanie
RYBA65
Witam Wszystkich.
Proszę o pomoc w identyfikacji tego przyrządu. Data produkcji wybita na stopce to 1939r.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.