Skocz do zawartości

300 tysiące lat?

szpachelka12

Rekomendowane odpowiedzi

szpachelka12 źle mnie zrozumiałeś =) Neandertalczyka wkleiłem bo jego początki datuje się na około 300 tysięcy lat (jak w tytule). To nie było porównanie do kogokolwiek =)
P.S. Moderator nie mógł czy nie chciał poprawić tytułu? =)

Z kolei ja traktuję ten artykuł poważniej. Trudno jakoś jednoznacznie zaprzeczyć takim możliwościom ludzkości w dawnych czasach. Hipotezy kolejnych rozwojów i upadków cywilizacji nie są pozbawione sensu. Zwłaszcza, że w rozmaitych kulturach istnieją dziwne formy symboliki (ryciny, płaskorzeźby, etc.) i częściowych przekazów, traktujące o formach wysokiego rozwoju technologicznego w bardzo zamierzchłych czasach. To, że obecna cywilizacja, dysponująca w sumie jeszcze dość prymitywnymi narzędziami, nie potrafi odkryć niczego ponad garstki kości hominidów, chropowatej ceramiki, czy jakichś prymitywnych narzędzi z brązu wcale nie oznacza, iż nasza cywilizacja nie jest kolejnym odrodzeniem czegoś co istnieje od bardzo, bardzo dawna. Szkiełko i oko jest raczej ograniczone do możliwości (w danym czasie) tych co nimi się posługują. Z historii oraz nauki wiemy, że wiele teorii i hipotez (nawet częściowo potwierdzanych) było wyśmiewanych, czy nawet ostro karanych; a kilkaset lat później uznawano je za pewniki, czy nawet dogmaty wyznaczające kierunki w nauce.
Uważam, iż nie należy z góry zakładać, że skoro czegoś nie odkryliśmy i nie udowodniliśmy, to takie coś nie ma racji bytu.
Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie