ManyFace Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 szpachelka12 źle mnie zrozumiałeś =) Neandertalczyka wkleiłem bo jego początki datuje się na około 300 tysięcy lat (jak w tytule). To nie było porównanie do kogokolwiek =)P.S. Moderator nie mógł czy nie chciał poprawić tytułu? =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpachelka12 Napisano 18 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2015 Ale piszemy o Homo sapiens sapiens-Człowiek rozumny,właściwy.Z na właśiwy.A nie o itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManyFace Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 Wiem o czym mowa bo czytałem artykuł. Wracając do tematu to nie traktuję go zbyt poważnie (sądząc po wpisach to inni chyba też). Stawiałbym bardziej na zabieg pośmiertny. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 19 Lipiec 2015 Share Napisano 19 Lipiec 2015 Z kolei ja traktuję ten artykuł poważniej. Trudno jakoś jednoznacznie zaprzeczyć takim możliwościom ludzkości w dawnych czasach. Hipotezy kolejnych rozwojów i upadków cywilizacji nie są pozbawione sensu. Zwłaszcza, że w rozmaitych kulturach istnieją dziwne formy symboliki (ryciny, płaskorzeźby, etc.) i częściowych przekazów, traktujące o formach wysokiego rozwoju technologicznego w bardzo zamierzchłych czasach. To, że obecna cywilizacja, dysponująca w sumie jeszcze dość prymitywnymi narzędziami, nie potrafi odkryć niczego ponad garstki kości hominidów, chropowatej ceramiki, czy jakichś prymitywnych narzędzi z brązu wcale nie oznacza, iż nasza cywilizacja nie jest kolejnym odrodzeniem czegoś co istnieje od bardzo, bardzo dawna. Szkiełko i oko jest raczej ograniczone do możliwości (w danym czasie) tych co nimi się posługują. Z historii oraz nauki wiemy, że wiele teorii i hipotez (nawet częściowo potwierdzanych) było wyśmiewanych, czy nawet ostro karanych; a kilkaset lat później uznawano je za pewniki, czy nawet dogmaty wyznaczające kierunki w nauce.Uważam, iż nie należy z góry zakładać, że skoro czegoś nie odkryliśmy i nie udowodniliśmy, to takie coś nie ma racji bytu.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpachelka12 Napisano 19 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2015 No to ja do mądrych paru słów IdeLa dorzucę ciężką baterię,nie mylić z R-20.http://www.youtube.com/watch?v=av0-2nqdRXwPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:46 19-07-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.