Taktyk Napisano 10 Lipiec 2015 Share Napisano 10 Lipiec 2015 dino73 jak możesz prześlij mi ten kamień, adres znajdziesz na stronie - powiem Ci później co to za kamień. Krainę wulkanów znam bardzo dobrze - ostatnio jest to jedno z moich ulubionych miejsc.T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 10 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2015 Czyli ta reakcja ma dłoń w MXT/M6 jest normalna,czy przy machaniu na włączonym autrack po kilku przemiataniach powinien przestać ją wykrywać-dostroić się?dobrze to rozumuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taktyk Napisano 10 Lipiec 2015 Share Napisano 10 Lipiec 2015 Do szybko zbliżającej się dłoni do sondy nie będzie się dostrajał - nikt przecież nie projektuje detektorów do wykrywania i kompensacji dłoni ;) Do morskiego piachu detektor będzie się do dostrajał. Należy wtedy prowadzić poszukiwania w trybie salt" lub each" i sondę prowadzić równolegle do podłoża. Aczkolwiek i tak poradzi sobie gorzej niż detektor typu PI.TAKTYK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 10 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2015 Dziękuje za odpowiedzi wszystkim uczestnikom wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginerus Napisano 10 Lipiec 2015 Share Napisano 10 Lipiec 2015 Takie silne kamyki które skutecznie zatkają 40 mm miedziaka w innych częściach polski też występują. Ale chyba każdy wykrywacz na nie reaguje na + czy -95 niezależnie od cewki a zależnie od ustawień .Można znacznie zmniejszyć ich wpływ ale nie całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Lipiec 2015 Share Napisano 11 Lipiec 2015 Jeśli kamyk leży osobno i sprowadza się do pytania czy go wykopać czy nie, to wykrywacz lepszy lub gorszy jest w stanie go bardziej lub mniej skutecznie wyciąć z pola widzenia. O ile operator potrafi dokonać odpowiednich nastaw.Jeśli kamyk leży dosłownie razem z obiektem interesującym, to nie ma żadnej technicznej możliwości żeby klasyczny wykrywacz (dowolny na tym forum) nie uśrednił sygnału od kamyka z sygnałem od obiektu. I teraz także od możliwości sprzętu i jego obsługi przez operatora oraz od doświadczenia operatora zależy, czy taki obiekt zostanie zauważony czy pominięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychon08 Napisano 31 Lipiec 2015 Share Napisano 31 Lipiec 2015 Witam.mam pytanie do urzytkowników m6.macie problemy z interpretacją sygnałów i wskazań wyświetlacza z kapslami od piwa. próbowałem je wyciąć ale zbytnio nie idzie bo trzeba ponad połowę dyskryminacji odrzucić!? jak sobie radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taktyk Napisano 2 Sierpień 2015 Share Napisano 2 Sierpień 2015 Tego typu cel jest problemem dla każdego detektora. Będzie dyskryminowany lepiej lub gorzej w zależności od ustawienia względem sondy, podczas detekcji.Natomiast kolega dino73 nie powinien mieć już problemów z detekcją minerałów tzn. gdyby jeszcze podesłał mi kamień, z którym detektor ma problem - z jego terenu - to można jeszcze fabryczne strojenie poprawić. Szczegóły na priv.Natomiast obie sondy DD i Eclipse są poza dopuszczalnym poziomem. Ciekawe ilu nieświadomych użytkowników używa rozstrojonych sond i miewa problemy z osiągnięciem maksymalnej czułości w terenie? Pytam retorycznie. Detektor metali powinien mieć układ diagnostyczny, który zapewniałby optymalną czułość i jakość" sondy lub ewentualnie możliwość kalibracji na drodze elektronicznej lub programowej - tylko poprzez interfejs. Tak ma każdy detektor przemysłowy - być może kiedyś ten dobry trend trafi do detektorów hobbystycznych. TAKTYK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 2 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2015 Witam Taktyku przypuszczałem że sondy są rozjechane bo obydwie nawet nawet na ustawieniu preset już pojękiwały,że się nie stroi poprawnie do gruntu też przypuszczałem bo inne detektory które posiadałem a było ich trochę z sudeckimi glebami nie miały problemów,kamyk miałem wrzucić do paczki ale moja nadgorliwa żona go wyrzuciła czyniąc porządki :)W środę kolega mi pożyczył F75 i stroił się pięknie do kamoli po kilku pompkach sygnał cichł i już nie były wykrywane.A czy można zdradzić publicznie co szwankowało w matriksie że nie stroił się do gruntu czy to już tajemnica serwisanta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 2 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2015 A dodam że Matrix nie tylko miał problem z kamieniami sudeckimi ale nawet na piaszczystych glebach pokazywał chot rocs podczas strojenia,koledzy penetrowali w skupieniu piaszczyste ziemianki a ja dostawałem szału bo cały czas miałem popierdywanie od gruntu nawet na połowie mocy,no ale jak strojenie szwankowało to popierdywał chyba nawet na piaszczysty grunt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taktyk Napisano 2 Sierpień 2015 Share Napisano 2 Sierpień 2015 W przypadku bardzo magnetycznych kamieni MXT będzie sygnalizował hot rocks" na LCD - to jest osobny kanał - tak samo jak pokazuje iron" i inne. Natomiast nie będzie identyfikował minerałów dźwiękowo, będzie się dostrajał i będzie cisza.TAKTYK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 9 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2015 Witam,wykrywacz naprawiony,teraz się od razu stroi do gruntu,różnica jest znaczna,po przełączeniu na auto track wszelkie sygnały,kamienie magnetyczne milkną,teraz wiem że matrix to stabilny i spokojny sprzęt.Tutaj też chciałbym polecić serwis Taktyka szybko profesjonalnie,odpowie na każde pytanie ,wytłumaczy.Dziękuje i Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.