Skocz do zawartości
  • 0

niepełna kulka metalowa i

Szaman9

Pytanie

Napisano

witam , wrzucę parę rzeczy , może coś z nich się zidentyfikuje , pierwsze to takie coś metalowe , ale pokazywało kolor , może od zdobienia jakiegoś ogrodzenia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i ponieważ nie zbieram takich rzeczy , proszę mi podpowiedziec , czy takie rzeczy wogóle dotykac , czy zostawiac w dziurze , bo o takich kształtach nie morze byc nic innego ?

Napisano
dzięki viator01 , fajna sprawa , wiedziałem , że to nie gołąbek , za duża na niego , ale , że takie coś / skąd mogłem wiedziec . dzięki naprawdę .
Napisano
6 - przęślik, obciążenie wrzeciona w krośnie
7 - brazowy paciorek, część naszyjnika średniowiecznego/antycznego

nie ładnie po grodziskach chodzić... ;)

żartuję ;) ale znaleziska wskazują że to baaardzo stare miejsce osadnicze
Napisano
ta kulka (1) też pachnie mi wczesnym średniowieczem, jeśli się nie mylę to brąz wypełniony jakby żelazem? mam podobną, potem wrzucę zdjęcia. Mnie się to kojarzy z elementem bransolety lub naszyjnika
Napisano
Co do pocisku, to chyba 12,7 mm
http://odkrywca.pl/pocisk-wiekszego-kalibru,654923.html

Ostrożność jak najbardziej wskazana, bo mogą zawierać przykre niespodzianki, zwłaszcza te większych kalibrów
Napisano
viator01 , to coś takiego , teraz mam wyrzuty , że nie zakopałem go głębiej , tak jak był , ze 20 cm , będzie bezpiecznie ? a podejrzewam , że już tam nie wrócę nigdy .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie