Skocz do zawartości
  • 0

Stara bateria/akumulator i narzędzie.

Sobow99

Pytanie

Napisano

Witam, na carskich pozycjach wyszedł mi taki oto przedmiot. Zalegał on w okrągłym stanowisku, na samym jego dnie. Co ciekawe, na transzei przebiegającej obok znalazłem 4 guziki carskiej łączności wz. 85. Jednak miejsce to naznaczone jest też działaniami w roku 1920 oraz w czasie II WŚ. Stąd pojawia się pytanie, z jakim okresem należy wiązać to znalezisko? I czym dokładnie ono jest?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten pierwszy przedmiot to rzeczywiście bateria składajaca sie z kilkudziesięciu ogniw.Bateria ta dostarczała napiecia anodowego do lamp radiostacji.Napięcie w granicach 80 i więcej Volt.
Napisano
Tu masz podobną
http://odkrywca.pl/kondensator-,676084.html
Jak policzysz ilość ogniw to pomnóż przez 1,5V
Pytasz kiedy się pojawiły?
Jak pojawiły sie lampy elektronowe to trzeba je było czymś zasilać
wymagały niskiego napięcia do żarzenia i wysokiego napięcia anodowego.
Pozdrawiam.
Napisano

Witam, na carskich pozycjach wyszedł mi taki oto przedmiot. Zalegał on w okrągłym stanowisku, na samym jego dnie. Co ciekawe, na transzei przebiegającej obok znalazłem 4 guziki carskiej łączności wz. 85. Jednak miejsce to naznaczone jest też działaniami w roku 1920 oraz w czasie II WŚ. Stąd pojawia się pytanie, z jakim okresem należy wiązać to znalezisko? I czym dokładnie ono jest?

Napisano
Wojtek, dzięki za ID to będzie to.
sp4tkl Tobie również dziękuję, bateria została póki co w ziemi, obawiałem się że jak wyschnie to rozsypie się całkiem.
Napisano

Kolejna rzecz z carskich pozycji, takie oto narzędzie. Kompletnie nie wiem, do czego mogło służyć, wygląda na jakąś przeróbkę. Przedmiot zalegał bardzo głęboko, wątpię że ma związek z I WŚ. Prosiłbym o opinie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie