Skocz do zawartości
  • 0

mały pocisk

michal_39

Pytanie

Napisano

Witam na ostatnim spacerze po lesie znalazłem ten oto pocisk,oczywiście nawet go nie zabierałem.Ale tak z ciekawości mógłby mi ktoś powiedzieć do jakich celów bojowych go używano?.Wiem tyle że nie daleko tego terenu rozegrała się bitwa pancerna w roku 1945.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
może następnym razem ale jak zaglądałem co było od dołu to w tej ,,tylniej końcówce była pusta przestrzeń a dalej taka jakby biała masa,materiał dało się to lekko zdrapac paznokciem.Wiecie co to mogłobyć może własnie ten MW?
Napisano

Jeśli to pocisk kumulacyjny,to musi w swojej przedniej części posiadać mw."

Powiem ci że wcale nie musi, czasami zdarzają się wydmuszki. Jeśli patrząc od spodu widać drugi otwór/stożek to można brać<patrz zdjęcie>.
No i w tym granacie nie było żadnego miękkiego materiału, wkładka kumulacyjna jest ze stali.

Napisano

Witam na ostatnim spacerze po lesie znalazłem ten oto pocisk,oczywiście nawet go nie zabierałem.Ale tak z ciekawości mógłby mi ktoś powiedzieć do jakich celów bojowych go używano?.Wiem tyle że nie daleko tego terenu rozegrała się bitwa pancerna w roku 1945.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie