Skocz do zawartości
  • 0

Chłodnica ?

XLT

Pytanie

Napisano

Na początku witam się z wszystkimi forumowiczami. Jest to mój pierwszy post.

Natknąłem się ostatnio na ciekawy przedmiot. Wygląda mi to na chłodnicę. Nie mogę dodać więcej zdjęć, aby pokazać jak wygląda w środku. Jest to jakiś wymiennik ciepła. Proszę o identyfikację jakich wojsk i z jakiego sprzętu może pochodzić to urządzenie.

W środku ma pionowo rozmieszczone rurki łączące komorę górną z dolną, a komory mają kołnierze do przyłączenia przewodów/rurociągów. Dodatkowo obok dolnego przyłącza jest korek spustowy. Wygląda na to, że ciecz chłodząca dostarczana była poprzez 'czerpak' (maksymalnie po lewej stronie zdjęcia), a wypływała przez klapkę z tyłu. Ciecz chłodzona natomiast przez połączenia kołnierzowe.

Sprzęt znaleziony na drodze ewakuacki jednostek niemieckich z Królewca przez mierzeję.

Czy to niemieckie? polskie? ruskie?

Oryginalna farba to kolor piaskowy.

P.S. Jak dodać więcej zdjęć?

Pozdrawiam.
xlt

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję wszystkim za naprowadzenie. Posiadacie rysunki/przekroje tych pojazdów, aby zobaczyć jak i gdzie zamontowana była ta nagrzewnica? Nagrzewnica wygląda na szczelną, ale to sprawdzę jak znajdę czas i ją wyczyszczę, a nie chcę zniszzyć oryginalnego malowania. W środku wygląda wyjątkowo dobrze - rurki w super stanie.
Rozumiem, że obsługa pojazdu mogła puścić płyn chłodzący silnik przez tą nagrzewnicę. Ciekawi mnie tylko jak wymuszany był obieg powietrza przez tą nagrzewnicę?

Prywatnie do admina: Dlaczego nie opublikowaliście mojego ostatniego wpisu? Który paragraf naruszyłem? Proszę o odzew, co by człowiek wiedział na przyszłość. Teraz bez posta, bez echa...i nie wiadomo dlaczego.

Napisano
Witam serdecznie szanownego moderatora.
Na wstępie zaznaczę, że przeczytałem regulamin forum. Nie wiem ilu was jest, jak warujecie, co widzicie i kiedy. Przyznacie jednak, że forum nie należy do gigantycznych, jest was zapewne kilkunastu, a odpowiedzi nie miałem chyba 2 dni. Ile było postów w tym czasie i ile z nich było do moderowania od nowych użytkowników? Może trafiłem na zły dzień. Po co ten krzykliwy i nieprzyjemny ton? :) Intencją moją nie było szpilek wbijać, jeno odpowiedź uzyskać.
Bez negatywnych emocji. Nie po to tutaj...
Napisano
przeczytałeś... tylko czy doczytałeś?

jest jeszcze takie koło ratunkowe...

http://odkrywca.pl/prosba-do-moderatora-poradnik-dla-usera,685108.html#685108

też zapewne nie widziałeś...
Napisano
a ty myślisz. że my warujemy przy kompie 48 godzin na dobę i wszystko widzimy wszędzie i we właściwym czasie?

jakbyś przeczytał regulamin Forum nie zadawałbyś takich pytań!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie