Skocz do zawartości

Whites 6000 jakie modele ?

Gość DMX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
Moje pytanie dotyczy różnic pomiędzy poszczególnymi modelami White's-a 6000
.
Ponieważ widziałem różne nazwy modeli :
6000 Pro Di
6000 Di Pro SL
6000 Pro SL
6000 XL Pro

Więc chodzi mi o to czy jest a jeżeli to jaka róznica pomiędzy w/w poszczególnymi modelami oraz jak maja się one do obecnego modelu o nazwie White's XL Pro...bo tak się chyba nazywa .

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam
DMX

Napisano
Z wymienionych nazw wydaje mi się, że tylko jedna jest prawdziwa: 6000 Di Pro SL, nie było 6000 Pro SL lecz 6000 Pro XL, którego nazwę zmieniono na XL Pro (obecnie sprzedawany). Nazwa 6000 XL Pro jest używana w reklamach sklepu w Warszawie a i Szkocja też używa tej nazwy, bo wszyscy przyzwyczaili się do tego 6000, ale takiego modelu naprawdę nie ma.
Zasadnicza różnica to zasilanie i wielkość puszki. w 6000 Di Pro SL to 4 R14 a w 6000 Pro XL i XL Pro, które są tym samym wykrywaczem puszka jest mniejsza a zasilanie 8 paluszków. Jest również różnica wagi i żywotności baterii.
Mnogość modeli bierze się z licznych pomyłek w reklamach, do czego przyczynił się także White's.
Napisano
Więc o ile dobże zrozumiałem to istnieja tak naprawde dwa modele 6000 Di Pro SL oraz 6000 Pro XL,a jedyne różnice to wielkość puszki, ilość baterii w Di Pro SL 4 szt a w XL Pro 8 szt oraz brak pokętła do głośnoiści w 6000 Di Pro SL ? a osiągi ? takie same czy są jednak jakieś róznice ?

A jak wygląda w praktyce kożystanie z Nowego XL Pro..tz chodzi mi o porównanie do XLT...ponieważ rozważam zakup takiego sprzetu... i nie moge sie zdecydować ?
Napisano
Używałem wszystkich wymienionych typów. Różnice głównie w wadze i właściwościach użytkowych. Zasięgi bardzo podobne. W tej sytuacji zdecydowanie polecam XLT. Jeśli masz dosyć pieniędzy to nie ma nad czym myśleć. Jeżeli jednak masz zamiar używać sprzętu w niskiej temperaturze to stary Pro SL jest najlepszy. Chodził poprawnie nawet przy -15 stopniach C. Nowszy trochę jąkał się już w okolicach 0 stopni. Mimo wszystko White's to zawsze jest White's. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
A jak wygląda sprawa z żeczywistymi osiągami,....a i jeszcze jedno XL Proo jest chyba dynamiczno statyczny? a XLT tylko dynamiczny ?? i spotkałem sie ze stwierdzeniem iż XL Pro...ma swoja przewagę w tym ze ma wskaźnik wychyłowy przezco jest podobno bardziej precyzyjny w odczytywaniu tego co się dokładnie znalazło..czy jest to gwóźć czy moneta...?
Napisano
A jak wygląda sprawa z żeczywistymi osiągami,....a i jeszcze jedno XL Proo jest chyba dynamiczno statyczny? a XLT tylko dynamiczny ?? i spotkałem sie ze stwierdzeniem iż XL Pro...ma swoja przewagę w tym ze ma wskaźnik wychyłowy przezco jest podobno bardziej precyzyjny w odczytywaniu tego co się dokładnie znalazło..czy jest to gwóźć czy moneta...?
Napisano
Czy moge prosić o rozwinięcie tego tematu...czyli czy XL Pro jak się zachowuje przy monetach ...a jak przy reżcie...i to samo XLT
Napisano
Do DMX. Z Twoich wypowiedzi widać, że jesteś początkującym poszukiwaczem (przynajmniej jeśli chodzi o detektory). W związku z powyższym jestem pewien, że nie będziesz zadowolony z Whites'a ponieważ jest to sprzęt raczej trudny i przeznaczony dla zaawansowanych użytkowników. Do Whites'a trzeba po prostu dojrzeć. Najlepsze wyniki mają ci, którzy dokładnie wiedzą dlaczego decydują się właśnie na te a nie inne urządzenia. Na początek kup sobie coś bardziej oczywistego. Ot, choćby któryś Tesoro (Raned :) Naukę jazdy też łatwiej zacząć od Malucha niż od Mercedesa. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Z zamiarem kupienia White's-a noszę sie już od pewnego czasu - a moje pytania uważam za chyba dość uzasadnione zważywszy na koszt tych detektorów, poprostu miałem do czynienia i to dość krótko z XLT natomiast brak mi rzetelnych informacji na temat XL Pro oraz jak wypada w stosunku do XLT. a chyba nikt nie wie tego lepiej od tych którzy ich urzywają? przynajmniej tak mi sie wydawało.
a spodziewałem się raczej bardziej szczegółowych wypowiedzi? na temat obu piszczałek.
A co do łatwości urzytkowania to chyba tylko PI są proste w obsłudze.
Napisano
Do mranda: uważam siebie za profesjonalistę, ale moim wyborem zawsze będzie Tesoro, są proste ale bardziej skuteczne od White'sa, a mam duże doświadczenie w użytkowaniu zarówno jednych jak i drugich.
Napisano
LUDZIE, DAJCIE JUZ SPOKOJ!!
To do Was mrand i raned, inni pytaja sie o konkretne rzeczy a Wy nie mozecie przestac szarpac sie za lby" Odpuscie, jak sie nie lubicie to spotkajcie sie na zywo i dajcie sobie upust" a nie wrzucacie" jeden drugiemu na forum bez sensu.
Doradzcie pytajacemu a nie wdawajcie sie z zbedne utarczki.
Mysle ze Wasze zdanie chocby bylo odmienne zawsze cos wniesie do dyskusji.
Pozdrawiam Heruss
Napisano
Wręcz przeciwnie mranda bardzo szanuję. On jest zwolennikiem White'sa a ja Tesoro. Może popełnił w swoim poście małe foux pas ale nie mam o to do niego pretensji.
Założyciel wątku otrzymał już odpowiedź na swoje pytanie a ludzie, którzy zadają ZA DUżO pytań zazwyczaj kończą kupując MD 3006 lub D.....
Napisano
W tej chwili przestałem rozumieć o co chodzi w tym w tym wątku.
Ludzie, jak mata pieniądze to kupujta co chceta!
Pozdrawiam. Mrand
Napisano
Do kolegi DMX:jeżeli używasz słuchawek to zdecydowanie odradzam W6000.Konieczność chodzenia z "progiem sprawia,że z wyprawy wracasz z pękającą głową i przyjemność zamienia się w koszmar.Poza tym bardzo łatwo rozstroić ten wykrywacz,przestawiając przypadkowo potencjometry,np.przy kładzeniu na ziemi.Starsza wersja ma pokrętło vol.i to jest ta przewaga.Ale potencjometry w DI padają.Miałem okazję kupić takiego z Rodenbergu,ale wymianie potencjometrów nie było końca więc dałem spokój.(Tu ukłon w stronę p.Smętkowskiego i jego sporu z "Vikingiem).Ale zasięgi White"s-ów są bardzo dobre i można wybaczyć tym wykrywaczom bardzo wiele.Cały czas kumpel z W,6000 ma ciut lepsze wyniki.
Jest jeszcze sprawa deszczyku.Tam gdzie XLT wytrzyma,tam 6000 padnie,a przynajmniej wskaznik.
Pozdrawiam.
wicja1
Napisano
Przy użyciu XL Pro w trybie dynamicznym nie słychać progu podczas gdy w XLT jest cały czas obecny, a przynajmiej powinien być. Można go wyłączyć ale wyniki spadają. z tymi psującymi się potencjometrami i miernikiem to lekka przesada, chociaż są ludzie, którzy mają wyjątkowy talent do psucia wszystkiego.
Napisano
Dziękuje Wszystkim za Odpowiedzi...w szczególności zaś Wicji1..za rzeczowe podejście do tematu.
Prosił bym jeszcze o klika informacji na temat osiągów i przydatności..tu w szczególności chodzi mi o porównanie obu modeli XL Pro i XLT w terenie...czyli : plaża i poszukiwanie monet...las, pola i poszukiwanie monet oraz innej drobnicy...no i las oraz pola...i zastosowanie ich do poszukiwań militariów.

Pozdrawiam. I jeszcze raz proszę o naprawdę rzeczowe informacje..a nie o słowno-personalne pojedynki.To wiadomo do kogo :-)

Napisano
Jedni z najlepszych specjalistów udzielają Ci odpowiedzi, których nie rozumiesz. A więc od początku: żaden z tych wykrywaczy nie nadaje się na plażę; są za dobre, za ciężkie, za wolne. XLT idealnie nadaje się do poszukiwań monet, szczególnie na polach ale na militaria to klęska. XL Pro świetnie nadaje się na militaria podczas gdy na monety jest średni.
Szczegółowych porównań nie ma sensu tutaj robić, bo są to zupełnie różne wykrywacze i trzeba się na coś zdecydować i poznać wykrywacz samemu. Można to skwitować powiedzeniem Tego się nie da opowiedzieć, to trzeba przeżyć".
Napisano
Jeżeli chcesz mieć bardziej uniwersalnego White'sa to zapoznaj się z MXT Tracker, który łączy cechy obu wykrywaczy i jma zarówno tryb dynamiczny jak i statyczny. Ten wykrywacz jest w Polsce bardzo mało znany, choć niesłusznie.
Napisano
Dzięki za odpowiedz ! na pewno jest bardzo wymowna ...i wezme to pod uwagę.
Chciałbym sie jeszcze spytać o MXT Tracker-a...co możesz o nim powiedzieć. Bo z w/w wcześniej piszczałek to jak można wywnioskować iż w tamtym zestawieniu XL Pro wypada najbardziej wszechstronnie..:-)
Natomiast żeczywiście MXT jest u nas chyba mało znany ponieważ nigdy wcześniej się z nim nie spotkałem.
Dlatego bardzo proszę o wszelkie opinie na jego temat.
Oraz czy w ofercie whitesa jest jeszcze jakiś wykrywacz o bardziej wszechstronnym przeznaczeniu czy MXT można za taki jedynie uznać? .

Napisano
Przepraszam kolegę DMX-a,że trochę nie na temat i raczej to będzie odpowiedż na post Raneda.
Nie chodziłem z W'6000 długo,miałem go ok.2 miesiące,ale jakoś przez ten czas nie stwierdziłem by po przełączeniu wykrywacza z funkcji Geb/Norm na Geb/Dysc.sygnał wiodący zanikał.Chyba,że skręcimy potencjometr Tuner w lewo i go wyciszymy.Co do padających potencjometrów w serii DI,oto cytat z Odkrywcy" nr.39 z marca 2002 roku pana Janiszewskiego:Muszę Pana zmartwić,ja niestety,spotkałem sięz koniecznością konserwacji,a nawet wymiany potencjometrów w wykrywaczach fabrycznych.A poprę to swoimi doświadczeniami z wykrywaczami White's serii Di Pro."
A ja,w czasie gdy ukazał sie ten tekst,miałem w ręku W'6000 Di ze zepsutymi 3 potencjometrami.Wniosek nasuwa się sam.Inna sprawa,że z 4 W'6000 PRO XL,które działają a moim" terenie,wysiadł tylko jeden potencjometr,na 20.Nie uważam też,że są to złe wykrywacze,przeciwnie,może kiedyś sam taki kupię.
Nie pisałem też,że psują się wskażniki.One tylko są czułe na wilgoć i deszcz.
A tekst o tych co wszystko potrawią zepsuć uważam za niepotrzebną,osobistą wycieczkę i to do swojego klienta.Wykrywacz przywiezino mi zepsuty z Niemiec.
Pozdrawiam,
wicja1
Napisano
Do wicji1: To było tylko stwierdzenie ogólne i w żadnym wypadku nie skierowane do Pana. Jeżeli tak zostało odebrane to nie było to moją intencją i przepraszam.

Do DMX: przepraszam, że nie będę opisywał MXT Tracker, można to było przeczytać na mojej stronie dopóki jakiś głupek jej nie usunął, teraz proponuję poczytać na stronach White'sa, sądzę, że język angielski nie jest problemem.
Pozdrawiam.
Napisano
Chciałbym wrócić do potencjometrów. O ile się nie mylę są one produkowane przede wszystkim w Azji i takie same potencjometry są montowane zarówno w White'sach, Garrettach, HS3 jak i innym sprzęcie elektronicznym. Mają prawo się czasami popsuć ale jednakowo we wszystkim.
wicja1 napisał, że jego wykrywacz pochodził z Niemiec i był prawdopodobnie używany. Być może poprzedni właściciel, go źle trktował nnp. szukając na plażach morza Północnego, zasolonego czy np. w pobliżu fabryk chemicznych itp.
Takie wypowiedzi mogą wiele zaszkodzić jakiejś firmie, mogą być przekazywane dalej i robi się afera z niczego. Mieliśmy już takie przykłady w odniesieniu do kabli w White'sach czy nieodpowiedzialnie zamieszczanymi testami wykrywaczy. Takie informacje tkwią w internecie długie lata i wyrządzają niepowetowaną szkodę.
Dlatego po przemyśleniu odwołuję moją wypowiedź dotyczącą używania XLT do szukania militarii i zmieniam ocenę na dostateczny. Jednak znalazłem tym wykrywaczem parę, szabel, mausera, bagnety, nieśmierteniki, klamry i odznaczenia.
Napisano
Mimo, że większość jest produkowana w Azji, to potencjometr potencjometrowi nierówny, mogą znacznie różnić się technologią wykonania oraz oczywiście ceną. Może na temat tych potencjometrów wypowiedziałby się z własnego doświadczenia Proscan. Który z producentów ma zwyczaj oszczędzać na tym elemencie, a który woli dołożyć kilka dolarów więcej.
Może to także być kwestia polskiego rynku. Drugi gatunek począwszy od elektronarzędzi, a skończywszy na samochodach ląduje w 3RP.
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie