Skocz do zawartości
  • 0

Jaka to szabla

barszyn

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie. Dodaje post po raz kolejny. Mam nadzieje że teraz już jest wszystko okey. Bardzo bym prosił o pomoc w zidentyfikowaniu szabli. Ojciec je otrzymał jakieś 30 lat temu. Od jakichś 10-15 lat leżały w piwnicy. Oto dwie odpowiedzi od dwóch stron zajmujących się sprzedażą szabli

,,Witam
Oczywiście są to karabele orle. Nie mam pojęcia czy są to szable zrobione 2 lata temu i pokryły sie rdzą bo leżały w wilgoci , czy są to szable stare. Po trawieniu na głowni widać , że jest to XIX lub XX wiek. Prawdziwe cenne karabele są z wieku XVII ale wówczas nie trawiono takich liści na głowni. Nie wiem bo ze zdjęcia nie widać z czego zrobiona jest rękojeść. Jeżeli jest to metal ( ni mówię o jelcu krzyżowym) to jest to kicz. Jeżeli alabaster lub heban, lub masa perłowa to szable są cenne. Może Pan oprzeć czubek głowni o podłogę i zgiąć szablę. Powinna wyginać się w łuk i powracać do stanu pierwotnego ( za sprężynować) Jeżeli się zegnie i tak zostanie lub pęknie to mamy do czynienia z badziewiem cepeliowskim.

,,4 PUŁK PIECHOTY KSIĘSTWA WARSZAWSKIEGO, jest to cepelia cena za stukę nie przekroczy 300 zł
pozdrawiam"

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Już w zasadzie wszystko wiesz. Nie piszesz z czego jest rękojeść. Dla mnie wygląda na metal.
W najlepszym razie może to być tzw. karabela kostiumowa, bo walorów bojowych nie ma. Proporcje są zaburzone - dotyczy to tzw. młotka - wg mnie za krótki jest ten odcinek.
Czy ma jakieś sygnatury na głowni?
Napisano
Nazwa karabela (lub szabla) orla nawiązuje do rękojeści w kształcie głowy orła - takie były popularne w XIX i XX wieku - jako wyroby patriotyczne lub pamiątkowe.
Karabela kostiumowa to karabela noszona jako paradna do stroju polskiego, co miało miejsce zwłaszcza na terenach zaboru austriackiego (gdzie można było to robić).
Mosiężna rękojeść sugeruje, że w najlepszym wypadku jest to właśnie karabela kostiumowa, ale brak jakichkolwiek sygnowań rodzi podejrzenia, że jest to wyrób z XX wieku - czyli kopia lub wyrób nawiązujący do karabeli.
Może to być też wyrób dekoracyjny - do powieszenia na ścianie (niektórzy pogardliwie nazywają to cepelią). I to jest na razie najbardziej prawdopodobna wersja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie