Nightmare777 Napisano 2 Czerwiec 2015 Autor Napisano 2 Czerwiec 2015 Planuję zakup kamery endoskopowej z własnym wyświetlaczem. Ma służyć głównie do inspekcji drewnianych stropów w starych budynkach - deski były nabijane od góry i dołu belek, w środku zostawała przestrzeń, w której często chowano różne rzeczy.Mam do sprawdzenia na chwilę obecną 5 takich budynków, w przyszłości będzie więcej. Mój plan polega na tym, że wiertarką akumulatorową nawiercam otwór w podłodze, powiedzmy 10-15 mm, przez który wprowadzam kamerę i sprawdzam pod kątem ewentualnych fantów.Wyjmowanie desek z podłogi w tych budynkach w ogóle nie wchodzi w grę, stąd taka koncepcja. Jaka kamera endoskopowa się tutaj sprawdzi? Budżet do 1000 zł.
Swiety82 Napisano 2 Czerwiec 2015 Napisano 2 Czerwiec 2015 Problem polega na tym ze od strony podłogi jest warstwa polepy", pustka jest od strony sufitu dolnej kondygnacji i w dodatku nie jedna a pare sztuk, bowiem podłoga/sufit spoczywa na kilku legarach. Więc 'pustek' kilka i dostęp kiepski i ciemność. Dają w zestawie drabine? ;)
bassista Napisano 3 Czerwiec 2015 Napisano 3 Czerwiec 2015 Szukaj endoskopu z wlasnym oswietleniem i w komplecie z lusterkiem montowanym na kamerze (widzisz w bok od wprowadzonej kamery. Sam uzywam tego przy ekspertyzach budynkow i mozna zbadac nawet ciemne, male otwory. Warto tez znalesc sprzet o maksymalnie duzej rozdzielczosci kamery i wyswietlacza
marcino87 Napisano 3 Czerwiec 2015 Napisano 3 Czerwiec 2015 Witam.Przepraszam, że nie na temat sprzętu, ale może coś wniosę, abyś się nie rozczarował. Jeśli to budynek poniemiecki, to przestrzenie między legarami prawie zawsze wypełniane były gliną (rozbierałem kilka podłóg na poddaszach) i trudno byłoby tam cokolwiek znaleźć kamerą. Jeśli chodzi o sprzęt, to przede wszystkim z mocnym światłem.Pozdrawiam
Nightmare777 Napisano 5 Czerwiec 2015 Autor Napisano 5 Czerwiec 2015 Zaglądałem u mnie pod podłogę na piętrze przy okazji wymiany uszkodzonej deski. W środku było pusto, nie licząc 3 cm warstwy śmieci. Pięknie było wszystko widać na całej szerokości budynku. W śmieciach w miejscu wymiany deski znalazłem kilka monet plus kartkę z życzeniami z okazji ślubu z datą 3.02.1923Nie wiem jak budowano w różnych częściach dawnej Rzeszy Niemieckiej - w mojej okolicy najczęściej przestrzenie między legarami były puste, ewentualnie wsypywano tam niewielką warstwę plewy, trocin lub nawet liści drzew, pewnie w celu izolacjiCo do źródła światła, można jeszcze dokupić osobną latarkę inspekcyjną z giętkim przewodem, zajdzie tylko konieczność wiercenia dodatkowego otworu. Nie będzie to problemem.Jeśli chodzi o konkretny model kamery, to pewnie powinna dysponować, jak pisał bassista, dużą rozdzielczością, do tego pewnie jak największy kąt wizji. Istotnym parametrem będzie też głębia ostrości - kamera, która ma kilka cm głębi ostrości, raczej nie bardzo się nada.Właśnie tutaj mam problem, aby nie kupować w ciemno, może ktoś używał taki sprzęt i poleci konkretny model.
marcino87 Napisano 14 Czerwiec 2015 Napisano 14 Czerwiec 2015 Dziś dostałem do skrzynki gazetkę handlową LIDLa. W sprzedaży będą kamery endoskopowe ze światłem. Nie żebym reklamował, ale można by sprawdzić w sklepie działanie, np. przeszukując zawartość torebki swojej żony/dziewczyny, przez jakąś szczelinę :) Nawet jak to słaby sprzęt, to miałbyś rozeznanie co do jakości za taką cenę (chyba około 220 zł).PozdrawiamMarcin
bubbers Napisano 15 Czerwiec 2015 Napisano 15 Czerwiec 2015 Na taki cel nie żałuj szmalu,bawiłem się takim średniakiem na warsztacie który kosztował kilka stówek i powiem szczerze że szału nie było z jakością obrazu,duże znaczenia ma tutaj oświetlenie,zazwyczaj fabryczne jest ciut przysłabe takie moje zdanie.
bubbers Napisano 19 Czerwiec 2015 Napisano 19 Czerwiec 2015 Dzisiaj miałem w rękach endoskop z lidla,naprawdę spoko sprzęcik,za te pieniądze warto kupić.Jak ktoś ma jakieś pytania to pisać bo mam go na chacie.
bassista Napisano 19 Czerwiec 2015 Napisano 19 Czerwiec 2015 @bubbers, wrzuć klika zdjęć poglądowych jakie ten sprzęt robi a ciasnych zakamarkach. Zastanawiałem się, czy warto wydać kasę
bubbers Napisano 19 Czerwiec 2015 Napisano 19 Czerwiec 2015 żeby ten endoskop miał kartę pamięci i możliwość robienia zdjęć to nie było by problemu,mógłbym pstryknąć fotkę aparatem ale to nie odda tego co widać na wyświetlaczu,sam sprzęt posiada wyjście wideo tyle że to mały jack,w zestawie jest lusterko ustawione pod kątem,magnes,jeszcze jakieś tam haczyki do łapania przedmiotów,zasilanie 4 paluszki,przewód z kamerą chyba metr nie mam miary,posiada funkcje takie jak>oświetlenie pola widzenia kamery oczywiście ustawianie stopniowe,rozjaśnianie obrazu które bardzo pomaga w ciemnych zakamarkach,obracanie obrazu i to wszystko co posiada,tak jak już wspomniałem mam porównanie do sprzętu warsztatowego który był o wiele droższy lecz ten z lidla ma o niebo lepszy obraz,z czystym sumieniem polecam za te pieniądze,sam się dziwie że tak ładnie widać,jutro postaram się zrobić jakąś fotkę.
Nightmare777 Napisano 20 Czerwiec 2015 Autor Napisano 20 Czerwiec 2015 Rozważałem tą kamerę, teraz mnie zachęciłeś. Chyba podjadę do Lidla i obadam sprzęt.
Nightmare777 Napisano 5 Lipiec 2015 Autor Napisano 5 Lipiec 2015 No z kamery w LIDL-u nic nie wyszło - brak towaru. Zapytałem o kamerkę pracownicę wykładającą towar - burknęła tylko, że mogę sobie zadzwonić do centrali to może jeszcze doślą.Upatrzyłem sobie inny sprzęt - kamera Novotech NTS200. Ma ekran o przekątnej 3,5 cala, nagrywa filmy (obsługa kart microSD do 32 GB).Najważniejsze dla mnie to kąt 60 stopni oraz głębia ostrości od 80mm do nieskończoności. Średnica kamery to 8,2 mm.Jak będę miał już sprzęt w domu, to podzielę się na forum wrażeniami.http://miarpol.pl/KAMERA-INSPEKCYJNA-ENDOSKOP-8-2MM-HD-Z-WYSWIETLACZEM-3-5,p,24
dziuba8024 Napisano 9 Sierpień 2015 Napisano 9 Sierpień 2015 witam , takie kamerki sa w biedrące po niecale 200zlpzdr.
Nightmare777 Napisano 22 Wrzesień 2016 Autor Napisano 22 Wrzesień 2016 Witam ponownie i odświeżam temat.Sporo się zmieniło w ciągu roku. Okazało się, że coraz więcej urządzeń z systemem Android obsługuje zewnętrzne kamerki na USB.Ważne - urządzenie musi obsługiwać funkcję HOST USB OTG. Ale to nie wszystko. Mimo obsługi USB OTG nie każde urządzenie wyświetli obraz z takiej kamery. Taka kamerka zadziała poprawnie na jakiś 50% urządzeń wspierających USB OTG, dodatkowo Android powinien być w wersji min. 4.1. Chodzi tutaj o jakiś kodek video w jądrze systemu, niestety nie we wszystkich urządzeniach został dodany.Zakupiłem więc kamerkę taką jak na tej aukcji wyposażoną w wtyczkę micro USB. Cena 119 zł.W komplecie jest też adapter micro USB - USB:http://allegro.pl/endoskop-kamera-inspekcyjna-android-otg-5-5mm-3-5m-i5793289538.htmlNa laptopie kamerka zadziałała bez problemu. W komplecie była płytka z oprogramowaniem.Teraz czas na Android:1. Samsung Galaxy ACE 4 LTE (SM-357GZ) - niestety nie ma funkcji USB OTG. Mimo tego sprawdziłem, ale brak reakcji po podłączeniu kamerki.2. Tablet Alcatel One Touch Pixi 7 - ma wsparcie USB OTG, po podłączeniu kamerki diody podświetlające działają. Niestety brak obrazu z kamerki, sprawdzane z kilkoma aplikacjami.3. Samsung Galaxy J5 (2016) - sukces! Po zainstalowaniu z Google Play aplikacji CameraFi - działa! Można też nagrywać filmy i robić zdjęcia za pomocą kamerki!Postaram się niebawem wrzucić jakieś fotki. Można niewielkim kosztem zyskać urządzenie do zaglądania w różne szpary i zakamarki. Polecam!
Nightmare777 Napisano 23 Wrzesień 2016 Autor Napisano 23 Wrzesień 2016 I obiecane zdjęcia. Wykonane w ciemnym pokoju, odległość kilka cm, oświetlenie własne kamerki
Nightmare777 Napisano 23 Wrzesień 2016 Autor Napisano 23 Wrzesień 2016 Te same warunki, odległość 10 cm
Nightmare777 Napisano 23 Wrzesień 2016 Autor Napisano 23 Wrzesień 2016 Te same warunki, odległość 30 cm
Nightmare777 Napisano 23 Wrzesień 2016 Autor Napisano 23 Wrzesień 2016 Im lepsze oświetlenie, tym lepsza jakość. Oświetlenie własne kamerki sprawdza się jeśli światło ma się od czego odbić. W dużej przestrzeni widoczność spada do 30 cm.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.