Skocz do zawartości
  • 0

Bluza mundurowa

marop

Pytanie

Napisano

Witam
Znalazłem na strychu taką bluże od munduru, prosze o pomoc w ustaleniu jaki to wzór i z jakich lat.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Spoko, to nie było czepianie się.
Co do proporczyków, to taki wzór wprowadzono w 1945 roku.
W latach 1943-1945 to były trójkąty równoramienne.
Napisano
Wśród odznaczeń jest jeszcze Medal Zasłużonym Na Polu Chwały. Zupełnie z prawej strony jest chyba radziecki medal za zwycięstwo nad Niemcami.
Napisano

Witam
Znalazłem na strychu taką bluże od munduru, prosze o pomoc w ustaleniu jaki to wzór i z jakich lat.

Napisano

.. baretki..
Jeśli chodzi o baretkito trochę pogrzebałem w necie i chyba są za;
-odznaka za rany i kontuzje - jedna gwiazdka - raz ranny
-medal Zwycięstwa i Wolności 1945
-medal za Odrę, Nysę, Bałtyk
-piatej nie rozpoznałem
Mogę się mylić więc proszę o podpowiedzi.
wszystkie guziki z orłami w koronach, czy wojsko I armi pod co podchodzą mi te odznaczenia miało takie guziki i krój bluzy?
Materiał - gabardyna.
Pozdrawiam forumowiczów i liczę na pomoc.

Napisano
Kurkow kolega marop zadał pytanie czy tę bluzę określa jakiś wzór więc zgodnie z powszechnie znanymi informacjami odnośnie mundurów WP napisałem iż kurtki (bluzy) wzorowane na kurtkach wz. 36 wprowadzono w 1943 r. dla żołnierzy ówczesnego 1 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych w ZSRR (co dodaję teraz). Przemawia za tym proporczyk na kołnierzu obowiązujący w latach 1943-1945. Natomiast czy ten konkretny egzemplarz wyprodukowano przed 1939 r. czy też po 1943 r. tego nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie