zbyniek Napisano 3 Maj 2015 Autor Share Napisano 3 Maj 2015 Witam. Czy potrafi ktoś powiedzieć coś na temat na guzika?Średnica około 33 mmPrzepraszam, za dodanie posta w złym dziale ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 3 Maj 2015 Autor Share Napisano 3 Maj 2015 Na awersie, po prawej stronie uszka widać symbol w kształcie klepsydry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 3 Maj 2015 Autor Share Napisano 3 Maj 2015 Dla porównania z groszkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 4 Maj 2015 Autor Share Napisano 4 Maj 2015 Chociażby okres, z którego pochodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 5 Maj 2015 Share Napisano 5 Maj 2015 Guzik może pochodzić z XVII - XVIII wieku - patrząc na materiał i technikę wykonania może być nawet wcześniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 5 Maj 2015 Share Napisano 5 Maj 2015 Dlaczego niby miałby to być guzik ołowiany a nie cynowy? Ołów jest zbyt miękki, cyna i jej stopy były lepszym materiałem na guziki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 5 Maj 2015 Autor Share Napisano 5 Maj 2015 Oczywiście wiem, że to stop cynowo-ołowiany, napisałem ołów z czystego lenistwa a czemu nie cyna to nie wiem :) tak wyszło.Też myślałem nad XVII i XVIII wiekiem, ale porównując z innymi z tego okresu wydaje się znacznie starszy, przynajmniej 2 wieki.Pewną poszlaką może być sygnowanie. Kiedyś wykonawcy nie sygnowali swoich wyrobów a ten z pewnością je posiada, zatem guzik może pochodzić z jakiegoś zakładu, który robił różne cudeńka. Sygnowanie guzików to dość współczesne zachowanie a guzik na takowy nie wygląda... różnie można to interpretować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 5 Maj 2015 Share Napisano 5 Maj 2015 Moje przemyślenia są podobne. Też to oznaczenie podsunęło mi myśl, że to może być późniejsza produkcja. Jednak gmerki były dość wcześnie stosowane, więc może to coś takiego. Sam awers sugerował mi nawet późne średniowiecze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 6 Maj 2015 Share Napisano 6 Maj 2015 Pewną poszlaką może być sygnowanie. Kiedyś wykonawcy nie sygnowali swoich wyrobów a ten z pewnością je posiada, zatem guzik może pochodzić z jakiegoś zakładu, który robił różne cudeńka. Sygnowanie guzików to dość współczesne zachowanie a guzik na takowy nie wygląda... różnie można to interpretować".Sporadycznie sygnowanie występowało już na niektórych guzikach cywilnych z końca XVIII w. Sygnatury na guzikach XIX w. spotyka się dosyć często. W tym przypadku do stwierdzenia z jakiego okresu jest guzik, potrzebne jest zdjęcie profilu eksponatu (tak aby było widoczny kształt uszka). Tak to można obstawiać między XVII a XIX w (bo odlewane guziki były i w XIX w.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.