Skocz do zawartości

wpinki ? obrączki , pierścionek , plomba , element ?

Szaman9

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Co do double gilt, to tego guziki były dość popularne w ubraniach cywilnych, więc ciężko doszukiwać się właściciela. ;)
Napisano
trudno ,nie jest takie ważne, ważne jest to , że znalazł swoje miejsce u mnie , a prawie wylądowałby na skupie pewnie , więc dzięki wielkie.
Napisano

druga obrączka , WG Double , to jednak podwójne złocenie . byłem u złotnika i wiecie co wziął pilnik i zapierdzielił nim po patynie , zdarł do metalu , oblał kwasem i , że nie złoto , myślałem , że połamie mu łapy , ale partaciarz , wyszedłem z rozpieprzoną obrączką i raną w sercu . dobrze , że polazłem do znajomego zegarmistrza i podpowiedział , jak zniwelowac tą ranę po pilniku i trochę tarłem , no parę ładnych chwil , może godzin ,więcej nie chcę , bo zejdzie złocenie i tyle zostanie . określono wiek na jakieś 150 lat , wartośc w sercu tylko i aż .

Napisano

i tyle jeżeli chodzi o tą obrączkę , a ta druga , faktycznie srebro , ale wieku nie da się określic , tak wszystko pościerane , że nie ma nic na niej , a wiekowo ciężko , bo może miec 200 lat , jak i 20 , myślę jednak , że ma tyle , co tamta , bo z tego samego miejsca , he,he . pozdrawiam i dzięki .

Napisano
zapomniałem dodac , ze po tej srebrnej też przejechał bezczelnie pilnikiem i też zrobi mi ranę , ale jakoś ją wyrównałem i podczyściłem . A jeżeli chodzi o PLOMBĘ - to wynika , że jest to Pruska plomba urzędnicza Fryderyka II ( może I ) z lat 1740-1786 , oczywiście chciałbym się fest mylic , żeby ktoś mnie sprostował , czekam na dalsze podpowiedzi i Obfitości ! ps.sorry ale od jakiegoś czasu nie pisze mi c z kreseczką . pozdrawiam
Napisano
moje pierwsze skojarzenie właśnie takie było - że jakiś znaczek illuminati , zaraz potem mi się wydawało , że gdzieś za łepka widziałem takie , potem ten napis London Wallis i zgłupiałem . ale pierwsze skojarzenie miałem właśnie takie , że coś z masońskim motywem . dzięki .
Napisano
Ten okrągły przedmiot z wizerunkiem twarzy to wieczko od cybucha fajki. A na przyszłość Szaman przy zamieszczaniu większej liczby przedmiotów w jednym wątku staraj się je numerować, a łatwiej będzie nam odnieść się do nich. Pozdrawiam.
Napisano
Bardzo podobny wzór pierwszego guzika, ale wytwórcą byli bracia Buch z Petersburga.

http://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/570
Napisano
wieczko od cybucha , w życiu bym nie pomyślał , a co za motyw ta twarz , wiadomo z kiedy to ? o ten kawałek haczyka nie pytam , załóżmy ,że służył do podnoszenia wieczka w celu dostarczenia większej ilości powietrza , załóżmy , tak myślę , ale jakoś nie umiem określic czasu i tej twarzy ? i dzięki serdeczne .
Napisano
a z tym guziczkiem z wszechokiem dałeś mi MrV do myślenia , bo byłem pewien , że z teraz jakoś , za bardzo czytelny i wogóle dzisiejszy mi się wydawał , ale teraz nie wiem , trzeba bardziej poszperac , a może ktoś coś jeszcze podpowie . dzięki .
Napisano
i a pewno się będę miał na uwadze wskazówki , ponumeruję jak będzie taka okazja jeszcze , dzięki . zostałby ten śmieszny pierścioneczek , który też mi się wydaje , jakbym widział gdzieś za lepka i ten niby element z pierścienia z czaszką i skrzyżowanymi koścmi piszczelowymi ? ( nie pisze c z kreseczką ) może ktoś , coś , zobaczymy , poczekamy . pozdrawiam i jeszcze raz dzięki .
Napisano
może się wygłupiłem , sorrka , ale co najmniej dwa dni tarłem te śmieszne obrączki , papier P2000 , maczałem w wodzie i tarłem i tak w kółko , a na koniec dostałem na szmatce od zegarmistrza ( pisałem gdzieś tam niżej o nim ) taką śmieszną zieloną kredę-pastę na szmatce i znów tarłem i tak wyszło , może i lipa , nie wiem , mi już starczy . pozdrawiam i obfitości .
Napisano
na wyspach produkowano bardzo wiele guzikow sporo tam bylo firm i tez w tym czasie modne bylo zamawiac z tego kierunku guzik ja obstawiam na przelom XIX i XX wieku zeby wiecej sie dowiedziec trzeba by poszperac masoni czy wolnomularstwo jak soe to zwie do dzisiaj funkcjonuje na kamienicach polskich miast i na innych wytworach czy przedmiotach osobistych dodawano takie symbole i inne nie zasmiecam watku bo w necie tego sporo watpie zeby jakis milosnik egiptu sobie to zamowil ja raczej obstawiam za masoneria ktora byla kiedys tajna organizacja pozdr
Napisano
troszeczkę mnie - manierka - zbiłeś z tropu . ogólnie , gdybym nie wiedział o co chodzi , to bym pomyślał , że to nie do mnie . ( ale wiem na moje szczęście , kłania się tu david icke, alex jones , credo mutkwa , nawet dareczek kwiecień ). Dobra wiadome przynajmniej jest , że to symbol oka opatrzności " , oka proroka " , wszech oka " ( masonów , illuminati itp .) , itp. , że XIX XX wiek i , że coś z wyspami , bo London Wallis , chyba , że tu był jakiś ich odłam , ale to niemożliwe jest i w to nie uwierzę, bynajmniej nie tu , gdzie mieszkam . OK , to już więcej niż się spodziewałem , więc naprawdę ślicznie dziękuję i trafień życia w najbliższym czasie , ba , miesiącu !
Napisano
bez.. . ale odpuść sobie takie czyszczenie, bo aż się boję jak w ręce wpadnie tobie coś na prawdę starego i fajnego... a ty to tak wyczyścisz...

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie