Skocz do zawartości
  • 0

szkatułka,puzderko

soprano_op

Pytanie

Napisano

Witam!Taka tam pamiątka po dziadkach,bardziej po dziadku,bo przywiózł to po wojnie z księstwa Luxemburg.Trzymał w tym zdjęcia paszportowe,spinki do mankietów i takie tam popierdółki.Zawsze mnie intrygowało od czego ta szkatułeczka,ciężka jak na swoje wymiary,ważyłem 162 gramy,długość 10 cm,szerokość 5,8 cm,wysokość 2,5 cm.Materiał mi nieznany,jednakże kojarzy się z kością,struktura jak na drzewie,słoje idą po przekątnej,spękania na rantach.Zawiasy oraz zameczek zrobione,no właśnie nie wiem z czego,ale na pewno grubo złocone bądź złote,ponieważ nigdy nie spatynowały.Na zawiasie wewnątrz zrobiony rylcem jak na werkach zegarków kieszonkowych napis B 30728". Na klapce litera B stylizowana lub niemieckie S zmiękczone,ewentualnie Beta,nie wiem.Pomóżcie!Najbardziej kojarzy mi się z eksluzywnym pudełeczkiem na jakąś ogatą" biżuterię.Pozdrawiam

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a pewno grubo złocone bądź złote"

I dlatego ktoś sygnaturę" jak kura pazurem?

Dwa- jeśli na ekskluzywną biżuterię, to nawet nasi sąsiedzi robiąc z bambusa i ryżu wyklejają środek aksamitem lub inną tkaniną. U Ciebie nie widać, aby ktoś wyrwał wypełnienie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie