Skocz do zawartości
  • 0

mina szrapnelowa i duży nabój

tygrys001

Pytanie

Napisano
Witam
Proszę o pomoc. Z jednego dołka wyszło kilka kilo kulek ok.12,5mm średnicy + dekielki z drewna lub jakiejś masy ok. 75mm średnicy. Poza kulkami nie było żadnych metalowych elementów, a jedynie resztki drewnianej skrzyneczki i trochę kartonu. Na dekielkach widoczna jakby smoła (czarna twarda substancja)lub kawałki drewna. Rejon walk z 45r.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cześć jesteś drugim znalazcą skrzynki kartaczy do obrony działa. pierwszy zabrał łuski a zostawił zawartość. swego czasu znalazłem 6 szt. takich 76,2 .pozd marek
Napisano
cześć Didi miało być o kartaczu a jest o szrapnelu.Tygrys wyobraź sobie ten przekrój z górnego obrazka gdzie zamiast waty na prochu są kulki zatkane w łusce tym dekielkiem co go znalazłeś.nie było żadnych pocisków jak na tych rysunkach to był taki trochę większy nabój śrutowy pozd.marek
Napisano
Witam
Proszę o pomoc. Z jednego dołka wyszło kilka kilo kulek ok.12,5mm średnicy + dekielki z drewna lub jakiejś masy ok. 75mm średnicy. Poza kulkami nie było żadnych metalowych elementów, a jedynie resztki drewnianej skrzyneczki i trochę kartonu. Na dekielkach widoczna jakby smoła (czarna twarda substancja)lub kawałki drewna. Rejon walk z 45r.
Napisano
Kolego honker nie zbyt mocno używasz analogii do nabojów śrutowych do broni myśliwskiej (wata?)? Kartacze wyglądały tak jak na załączonych rysunkach. W tej twojej wersji trochę mało by się zmieściło tych kulek w samej łusce.
Napisano
Didi może i zbyt mocno ale wiem co znalazłem-resztki skrzynki z 6 całymi nabojami które same rozleciały się po wydobyciu.jeden z kolegów obecnych na miejscu policzył kulki z jednego naboju ale dokładnej liczby nie pamiętam było ok 100szt na nabój.wszystkie łuski były zamknięte takimi zaślepkami jak na zdjęciu i na łusce nie ma śladów od zaciskania pocisku-stoi do dziś na biurku pozd marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie