Skocz do zawartości
  • 0

orzeł pruski

galaxy

Pytanie

Napisano

Witam,
Prosiłbym o określenie okresu czasu występowania ORŁA moim zdaniem pruskiego.
Widnieje on na odznace służbowej urzędnika pruskiego?

Bardziej absorbuje mnie jednak ten orzeł.
Bez korony na głowie ale za to z krzyżem, uwypuklone oko oraz coś w rodzaju rozwidlonych szczypc w lewej łapie.

Moim zdaniem czasookres to II lub III rozbiór Polski.

Teren w granicach południowo-zachodnich Prus.

Dziękuję za wszelkie sugestie.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odznaka urzędnika z służbie powiatu (okręgu) Grzybno (obecnie kuj.-pom.).
Orzeł pruski uproszczonego rysunku i nie sugerowałbym się detalami.
Jeśli to wytłoczka to wg. mnie okres od drugiej połowy XIXw do pierwszej wojny włącznie.

Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
Dziękuję za sugestie. Moje pierwsze spostrzeżenia były podobne.

Jednak kilka uwag przeczących.

1. Grzybno - wioska na północny zachód od Brodnicy, zajęta dwukrotnie podczas zaborów przez Prusy.
I tu ciekawostka z książek - podczas II zaboru nazwy miejscowości pozostawały w oryginalnej pisowni. W czasie ostatniego rozbioru nazwa Grzybna została zamieniona na Griewenhof.
Do 1874 majątek zmieniał właścicieli – zawsze jednak byli to Polacy. Dopiero w 1874 r. właścicielem majątku jest pochodzący z Królewca August von Delhaes, właściciel Czempinia, a po roku jest to Niemiec Franz Geuthner (Günther). Wieś była w rękach rodziny Günther do 1944.

2. co do detali to również uważam, że troszkę nie masz racji - dlaczego?
- prusacy byli znani ze swojej pedantyczności i szczegółów. Tu wystarczy obejrzeć guziki urzędnicze prusaków. Zauważymy koronę pruską, buławę i jabłko.
Tu zaczyna się szanowanie wartości i rygor znany jako szkoła pruska.
Zauważ, że klamry czy też guziki z tego okresu są wykonane bardziej staranniej niż carskie.
Sam piszesz o wytłoczce - tak zgadzam się, wystarczy spojrzeć na symetrykę skrzydeł i korony górnej nad tarczą.
Jednak jeśli to wytłoczka to nie widziałem wcześniej tych szczegółów o których pisałem wcześniej.

3. Litery czyli grawerka. Proste o jednakowym kącie, kształtne i równolegle położone, nie wytłaczane.

Sugestia - żaden urzędnik nie pozwoliłby sobie na profanację orła tym bardziej rzemieślnik, który wytłaczał takie blachy dla urzędników.

Hubert - jeszcze raz dziękuję. Może to ja jestem w błędzie ze swoimi przemyśleniami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie