lex Napisano 5 Kwiecień 2015 Autor Napisano 5 Kwiecień 2015 proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu ze zdjęć średnica 3,50 cm , wykonany z mosiądzu , mocowanie na wąsy" ,brak sygnatur moje pierwsze skojarzenie - dystynkcja majora ....
abcd Napisano 5 Kwiecień 2015 Napisano 5 Kwiecień 2015 W książce T.Zawistowskiego o polskich orłach czapkowych 1919-1939 jest fotografia grupy członków Ogólnopolskiego Związku Podoficerów Rezerwy ,na czapkach rogatywkach mają orły wz. 19 a pod nimi takie gwiazdki.
lex Napisano 6 Kwiecień 2015 Autor Napisano 6 Kwiecień 2015 Dzięki serdeczne kolego abcddo dziś sądziłem iż rezerwiści używali symbolu R wpisane w okrąg "a tu .... całe życie człowiek się uczy
abcd Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 Bo i używali -R- w okręgu albo na tarczy amazonek orzełka wz.19 na dodatek rezerwiści z sanacyjnej FPZOO (Federacji Polskich Związków Obrońców Ojczyzny) mieli na czapkach -F- w kółku albo na tarczy orła wz.19 .Czy twoja gwiazdka stanowi odznakę podoficera-rezerwisty czy jakiś wcześniejszy wzór ogólnej odznaki nie mam pojęcia.
Pytanie
lex
proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu ze zdjęć
średnica 3,50 cm , wykonany z mosiądzu , mocowanie na wąsy" ,
brak sygnatur
moje pierwsze skojarzenie - dystynkcja majora ....
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.