Skocz do zawartości
  • 0

Znaki na drzewach - mogiła?

bassista

Pytanie

Napisano
Przy okazji spaceru po lesie w miejscu raczej niedostępnym dla zwykłego obywatela trafiłem na miejsce, gdzie są wyryte znaki na trzech drzewach. Jest rok 1944, 2 krzyże (?) i dwa jakieś symbole jakby gwiazdki. Mogiła? Miejsce pamięci? Drzewa rosną na środku ostrej skarpy. Rejon walk ale z marca 45r.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przy okazji spaceru po lesie w miejscu raczej niedostępnym dla zwykłego obywatela trafiłem na miejsce, gdzie są wyryte znaki na trzech drzewach. Jest rok 1944, 2 krzyże (?) i dwa jakieś symbole jakby gwiazdki. Mogiła? Miejsce pamięci? Drzewa rosną na środku ostrej skarpy. Rejon walk ale z marca 45r.
Napisano
policz liczbę słojów drzewa, (niestety musisz je ściąć najpierw;) )
na poważnie - drzewa nie wyglądają na stare jak możesz podaj średnice pnia. mi raczej wygląda to na radosną twórczość z czasów niedawnych. ale być może ta radosna twórczość odnosić się do grobu / grobów pod drzewem lub w okolicy . pzdr
Napisano
a i jeszcze jedno - w miejscu raczej niedostępnym dla zwykłego obywatela" - uwierz mi że takich miejsc jest niewiele. flaszki po wódzie są wszędzie :D nie jesteś aż tak niezwykły raczej.
pozdr
Napisano

Drzewa od drugiej strony

@zakrywca - tak na poważnie jeśli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to lepiej nie gadaj. Drzewa nie są młode - taka perspektywa na zdjęciu.

Napisano
ok drzewa nie są młode, ale napisy - nawet gdyby - byle nacięte 70 lat temu i dziś gdyby były widoczne to obejmowały by polowe obwodu pnia co najmniej...
Napisano
Świeże to nie jest raczej. Nie wiem jak szybko te drzewa rosną, ale sznyty dość głębokie już. To buki? Sprawa ciekawa raczej. Możliwe, że ktoś w czasach późniejszych niż 1944 zaznaczał jakieś mogiły, albo to zwyczajne żarty. Tak, czy inaczej ciekawe i warte sprawdzenia.
Napisano
@ zakrywca - proszę przeanalizuj to co Ci napisałem wcześniej. Krzywy krzyż" może trochę przypominać krzyż prawosławny. Obóz jeniecki z jeńcami radzieckimi istniał ok 5-6km od tego miejsca jednak wg. literatury w latach 1941-42.
Napisano
Troszkę się znam na drzewach.Te buki nie wskazują,że są z II wojny,ale nie wiem w jakim regionie kraju rosły,jeśli sprawa dotyczy gór to się nie wypowiadam Pzdr:)
Napisano
@bassista ja nie twierdzę i nie napisałem, że to nie ma związku z wydarzeniami z przeszłości, być może z grobem /grobami w okolicy. twierdzę jednak że nacięcia na korze tych drzew nie pochodzą z okresu który nas interesuje. Ludzie (i koledzy po fachu) łażą praktycznie wszędzie i mogło zdarzyć się że ktoś 10 - 15 (może dawniej?) lat temu naznaczył w ten sposób miejsce gdzie były wówczas widoczne mogiły żołnierskie.

nie do końca wiadomo o co autorowi wątku chodzi, bez konkretnej relacji - i danych z badania gruntu nie wiadomo co tu można rzec. gratuluję? jesteś wspaniały?
Napisano

Dodam jeszcze takie zdjęcie. Generalnie ten sam las, takie same drzewa, ale sporo bliżej drogi. Widoczny rok 1976. Nacięcia są większe ale mimo to mniej ozlazłe"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie