bakteria Napisano 28 Marzec 2015 Autor Napisano 28 Marzec 2015 Witam mam pytanie do użytkowników x-terry. Zakupiłem nową z cewką 7,5 khz DD,kilka wypadów w teren całkiem dobra,choć namierzanie to porażka.tyb prospecting miał być głęboki choć niezauważyłem większego żasięgu niż na dynamiku. Teraz pytanie czy tryb prospecting będzie lepszy na cewce koncentrycznej,prosze o opinie użytkowniów tego sprzętu.
sza.man Napisano 28 Marzec 2015 Napisano 28 Marzec 2015 Tryb prospecting to gówno warty bajer, niezależnie od cewki.
szpagat Napisano 28 Marzec 2015 Napisano 28 Marzec 2015 Bardzo przydatny DODATKOWY tryb, trzeba wiedziec kiedy i jak go użyc, byłem świadkiem jak Xterka z przedmiotową cewka DD posprzątała po XP GMP srebrne monetki (około 40 cm)i głebiej.
bakteria Napisano 29 Marzec 2015 Autor Napisano 29 Marzec 2015 A jakie cewki używacie na monetki kącentryki czy DD ,jaka jest waga cewki DD a kącentryka, Mam cewke DD i widze ze jest dośc ciężka
sza.man Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 Koncentryk jest niebo lżejszy, solidniejszy mechanicznie i bosko namierza.Zasięgi praktycznie takie same jak DD.Niby DD ma większe pokrycie terenu, ale jakoś w praktyce tego nie odczułem.
motokrys10 Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 Koncentryk OK lżejszy od DD ale mniejsza powierzchnia pokrycia co jest bardzo ważne głębokość podobna tryb Prospect fajny ale tylko na puste pola bez śmieci jest głębszy tylko trzeba się go nauczyć i osłuchać cewki jakie mogę polecić to Nel Tornado są testy na YT sam wybierzesz co ci pasuje
bakteria Napisano 29 Marzec 2015 Autor Napisano 29 Marzec 2015 Ale czy ta cewka nel tornado jest naprawdę lepsza ? w sieci są różne opinie, ma ktoś jakieś doświadczenia z tą cewką, zeby nie było rozczarowania po zakupie tej cewki troche kosztuje
motokrys10 Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 Powiem ci tak chodziłem na Nel Storm 18,75 i tornado 7,5 są dużo głębsze od standardowe DD o ok 25% na monetkach, a duże przedmioty o 50% są bardzo czułe musisz się uzbroić w cierpliwość żeby opanować taką cewkę bo sygnałów dużo więcej X terra na większości trybów łapie duże przedmioty z żelaza jest tak bo chodzi tu o np broń bagnety szable przedmioty wartościowe pożądane, czyli na mocno zaśmieconym terenie oszalejsz z ilością sygnałów (nie polecam) nakopiesz się jak dziki. Ja powinienem dostać nagrodę od rolnika któremu oczyściłem pole z metalowych śmieci rurek kątowników puszek dekielków zalegających po 60-70cm. Zależy od miejscówki źle wybrana ale jak to wszystko już opanujesz to masz sprzęt który może startować o 2 klasy wyżej. Są fajne testy paru cewek Nela na YT poszukaj.
sza.man Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 DD jest Ci ciężka i nieprecyzyjnie namierza, więc koniecznie kup sobie większą i cięższą DD Nel; z pewnością będziesz zachwycony.Koncentryki chodzą na alleznalazłemfrajera za 2 stówy, to se kup, sprawdź i w razie czego opchniesz za podobne pieniądze.
motokrys10 Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 Namierzania koncentryk ma perfekcyjne to fakt ja bym zainwestował w propointer
bakteria Napisano 29 Marzec 2015 Autor Napisano 29 Marzec 2015 Powiem tak wcześniej chodziłem z safari z ceką jak w e-traku, jest to cewka DD i niemiałem prodlemów z namierzaniem, niby safari to wolne sprzęty, ale x-terra niewiele poprawiła ilośc fantów i nie taka szybka !
sza.man Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 A to niby terra miała być wielkim krokiem naprzód po safari?
bakteria Napisano 29 Marzec 2015 Autor Napisano 29 Marzec 2015 Właśnie tak miała być lepsza w zasiegach,ergonomi no i wagi zachwalana przez forumowiczów, sprzętu dlatego pytam o cewki zebym znó się nie rozczarował
sza.man Napisano 29 Marzec 2015 Napisano 29 Marzec 2015 No terra od safari lepsza nie będzie, choćbyś się ugryzł w łokieć.To porównywalne wykrywacze i żadna cewka faktu tego nie odmieni.Tylko ergonomię możesz poprawić koncentrykiem; efektywności nie zmienisz.
motokrys10 Napisano 30 Marzec 2015 Napisano 30 Marzec 2015 Safari to zupełnie inny wykrywacz od Terry dokupienie nowej cewki odmieni sprzęt xterra to jest najlepsza wykrywa w swojej klasie czyli at pro omega itp safari to klasa wyżej choć podobno się tak nie przyjął i zasięgi nie są głębsze od 705 cena chyba mówi za siebie xterra 2400zl safari 3400zl.
bakteria Napisano 30 Marzec 2015 Autor Napisano 30 Marzec 2015 tak klasę wyższy, ale jak to jest ,że detektoryści nażekają na E-traka czy Exa i przesiadają się na x-terre i ją chwalą
sza.man Napisano 30 Marzec 2015 Napisano 30 Marzec 2015 Tak to jest, że terra nie ma miliona ustawień, z koncentrykiem jest leciutka, namierza perfekcyjnie.Id ma bardzo precyzyjne, więc nie ma tańcowania nad sygnałem, tylko od razu wiadomo co pod cewką.W kategorii 'osiągi' to klasa średnia, taki VW, ale w kategorii 'przyjemność poszukiwań' bije na łeb wszystko dokoła.Szkoda, że teraz się o tym dowiadujesz, a nie przed zakupem...
bakteria Napisano 30 Marzec 2015 Autor Napisano 30 Marzec 2015 Cieszę się z zakup 705, ale miejscówki ostatnio puste .safari też nie był ideałem głęboko monetki też nie widział. a jak kopałem niepewne sygnały to na 95% były to kawałki drutów błaszek itp. moneta daje dobry sygnał przeważnie powtażalny myślę ze z tym kącentrykiem będzie ok. a póżniej zobacze może jakąś cewke nel hunter mi sią podoba, nie wiecie jak śię spisuje. A tak pozatym na forach to nawet ACE 150 uważają za najlepszy
motokrys10 Napisano 31 Marzec 2015 Napisano 31 Marzec 2015 Ace 150 250 350 to zupełnie nie ta liga! Jak ktoś kupił nowego opla corse to będzie próbował go porównać z nową BMką i dojdzie do wniosku że corsa lepsza bo jest w jego ręku mało pali jedzie też ze 160km/h a BMW tylko na plakacieJa wyrosłem z Ace teraz to już X terra wydaje mi się nie wystarczająca ostatnio nawet myślałem nad zakupem JouHunter 3D bo jak mam kupować e traca czy f75 czy nexus Aka to lepiej zostawić Terre i kupić właśnie coś takiego albo jakiś Georadarek hm hm :)
motokrys10 Napisano 31 Marzec 2015 Napisano 31 Marzec 2015 oczywiście że jak powiedział kolega koncentryk dokładniejszy jest zgadzam się bez 2 zdań
Senemedar Napisano 31 Marzec 2015 Napisano 31 Marzec 2015 ale w kategorii 'przyjemność poszukiwań' bije na łeb wszystko dokoła." Że co, co bije dookoła :) do Mercedesów to nie ma nawet porównania taka x-terka..
bakteria Napisano 3 Kwiecień 2015 Autor Napisano 3 Kwiecień 2015 A,która cewka najlepsza na monetki waszym zdaniem i doświadczeniem 7,5DD czy 7,5koncentryk
baits Napisano 5 Kwiecień 2015 Napisano 5 Kwiecień 2015 7.5 to najgorsze rozwiazanie do 705 najbardziej niestabilnie18,75 elip to najfajniejsze rozwiazanie troche płycej ale baaardzo stabilnie,natomiast do 305 7.5 to rewelacja i powiem ze bedzie bardzo porownywalna osiagami z 705 z cewka 18 a nawet skopie jej dupsko:)
VanWorden Napisano 5 Kwiecień 2015 Napisano 5 Kwiecień 2015 Tylko koncentryk albo elipsa. Okrągła DD czyni z tego sprzętu kotwicę. Pozdrawiam,VW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.