sebaleśny Napisano 22 Marzec 2015 Autor Napisano 22 Marzec 2015 Średnica 7,6 cm.Wie ktoś do czego służył ?
sebaleśny Napisano 23 Marzec 2015 Autor Napisano 23 Marzec 2015 Możliwe a nawet bardzo prawdopodobne, tylko dlaczego taki wielki i czemu ma służyć gwint.
Luckey13 Napisano 22 Marzec 2015 Napisano 22 Marzec 2015 To jest zawias meblowy, a przynajmniej jego fragment, sądzę, że do barku :)
zakrywca Napisano 23 Marzec 2015 Napisano 23 Marzec 2015 grunt, że to nie potwierdziło się jako korek ;)
Luckey13 Napisano 23 Marzec 2015 Napisano 23 Marzec 2015 Miałem kiedyś barek, który nie miał drzwiczek otwieranych na boki, a klapę - coś jak bagażnik samochodowy, tylko klapa była opuszczana w dół, a nie podnoszona.Mebel ten miał normalne zawiasy przy krawędzi, a przy bocznych krawędziach miał pręty na takich właśnie zawiasach, przymocowane do podobnych, ale pionowych prętów wewnątrz barku, w ten sposób, by mocowanie pręta idącego od zawiasu przesuwało się w dół po pionowym pręcie wewnątrz barku podczas otwierania, taka prowadnica - a przeznaczeniem tego średnio wyrafinowanego ustrojstwa było podtrzymywanie ciężaru klapy, która była dość spora - a że ten mebel był z płyty paździerzowej, zawiasy były duże, by ciężar się lepiej rozłożył.Gwint był po to, by zawias się lepiej trzymał w gnieździe, same wkręty za długo by nie wytrzymaly, tym bardziej, że ze względów estetycznych nie za bardzo mogły przechodzic na wylot, więc były dość krótkie, nawet centymetra nie miały, wiem, bo średnio 3 razy w tygodniu - pomimo tegoż gwintu - zawias wypadał i trzeba było kombinować, walić klej na tenże zawias i wkręty etc ;pZawias tego typu zwie się puszkowy - choć nie zrażaj się, jeśli nie znajdziesz takiego jak twój po wpisaniu tego hasła - ja nie znalazłem nawet zbliżonego do tego zamontowanego w opisanym wyżej meblu, widocznie miałem unikat ;)
sebaleśny Napisano 22 Marzec 2015 Autor Napisano 22 Marzec 2015 Średnica 7,6 cm.Wie ktoś do czego służył ?
Pytanie
sebaleśny
Średnica 7,6 cm.Wie ktoś do czego służył ?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.