Skocz do zawartości
  • 0

cmentarz wojskowy-zdjęcie

pir77

Pytanie

Napisano

Witam, posiadam zdjęcie cmentarza wojska pruskiego- czy to okres I Wojny Światowej. Można rozszyfrować mundur żołnierza? Nazwy kompanii uwidocznionych na krzyżach ktoś może wskazać miejsce gdzie można rozszyfrować skróty oddziałów z krzyży? Zdjęcia lepszej rozdzielczości na maila.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak widać na nagrobku poległy był leutnantem (podporucznikiem) Nawrotem a ten z listy jest podoficerem i wg. VDK miał na nazwisko NOWROT. To są dwie różne osoby.
Napisano
Masz rację. Dzięki za pomoc. Fotkę znalazłem na terenie starego klasztoru w kujawsko-pomorskim, tamtejsi duchowni twierdzili, że to fotka z tamtejszego cmentarza-okolice Nakła n/ Notecią
Napisano

Witam, posiadam zdjęcie cmentarza wojska pruskiego- czy to okres I Wojny Światowej. Można rozszyfrować mundur żołnierza? Nazwy kompanii uwidocznionych na krzyżach ktoś może wskazać miejsce gdzie można rozszyfrować skróty oddziałów z krzyży? Zdjęcia lepszej rozdzielczości na maila.

Napisano
Grób podoficera Sanitariusza Ernsta BERNHARDA z Wrocławia, który zmarł 16.07.1916r. W tym okresie pułk walczył niedaleko wsi Kuchary na terenach obecnej Białorusi także tam należałoby szukać cmentarza. Nad grobem sanitariusz w mundurze M 1907/1910 z opaską na rękawie o odznace sanitariusza na czapce.

Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
Z tego co ustaliłem to 52 regiment Cesarstwa Niemieckiego odział został utworzony w dniu 1 marca 1915 r używany po utworzeniu wyłącznie na froncie zachodnim . Po wojnie wróciła do domu , gdzie został zdemobilizowany w styczniu 1919 , a następnie rozwiązany. Natomiast 232 odział został utworzony w dniu 16 stycznia 1917 po raz pierwszy w trakcie wojny na froncie wschodnim . Po zakończeniu działań wojennych tam od połowy lutego 1918 r na froncie zachodnim . Więc zdjęcie musi pochodzić gdzieś z frontu zachodniego.
Napisano
Dzięki HU13ERT tylko zastanawia mnie skąd na jednym cmentarzu porucznik z 52 która walczyła wyłącznie na froncie zachodnim
Napisano
No to pokaż go.

Rezerwowy Pułk Piechoty Nr. 232 (RIR 232) od 16.07.1916r walczył nad Styrem i Stochodem:
Szlak bojowy na pamiątkowej karcie pocztowej:
https://www.flickr.com/photos/patriotic-ww1/9043073209/

Rezerwowy Pułk Piechoty Nr. 52 (RIR 52) wchodzący w skład 107 Dywizji piechoty walczył od 21.06 do 11.11.1916r walczył nad... Styrem i Stochodem.
http://wiki-de.genealogy.net/107._Infanterie-Division_%28WK1%29
Dopiero potem został przerzucony na front zachodni.

Ja bazuje tylko i wyłącznie na lokalizacji pułków w dniu śmierci pana Bernharda. Czy możliwe jest żeby ich dwóch przerzucili na front zachodni z dala od swojego pierwotnego przydziału? Wątpię bo byłby to niesamowity zbieg okoliczności jakby mimo wszystko znaleźli się na tym samym cmentarzu gdzieś we Francji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie