Od pewnego czasu zainteresowałem się historią dziadka, walczącego pod monte cassino. Wrócił w 49-tym (prawdopodobnie z włoch) i pożył jeszcze pare ładnych lat. Niestety nie miałem okazji go osobiście poznać, a ojciec nie pytał się go o czasy wojenne (zapewne takie czasy gdzie się dużo o tym nie mówiło). Chciałbym się do Was zwrócić jako ekspertów o informację nt. tej legitymacji i dzięki niej o historii. W jakim oddziale dokładnie dziadek był, jaka była jego droga(wiem że był na sybirze w łagrach i stamtąd szli dalej na zachód), może są jakieś dzienniki wojenne. Kto to był pplk. Krassowski (bo widzę że widnieje jego podpis na legitymacji na dole). Słyszałem też że przed przerzutem do włoch dziadek stacjonował na krecie. fajnie byłoby wiedzieć skąd (z jakiej miejscowości) ruszali na włochy itd. Jeśli ktoś zna to bardzo bym prosił o informację przemarszu z rosji przez włochy i dalej.
PS. do legitymacji jest medal virtuti militari którego tez posiadam i pare innym medali. ale interesuje mnie historia przemarszu, stenogramów itp. Rodzi mi się myśl w głowie, aby kiedyś zrobić taką samą drogę, jaką dziadek zrobił od rosji do końca wojny w hołdzie za walkę o wolną Polskę.
Pytanie
stefek143
Witam,
Od pewnego czasu zainteresowałem się historią dziadka, walczącego pod monte cassino. Wrócił w 49-tym (prawdopodobnie z włoch) i pożył jeszcze pare ładnych lat. Niestety nie miałem okazji go osobiście poznać, a ojciec nie pytał się go o czasy wojenne (zapewne takie czasy gdzie się dużo o tym nie mówiło).
Chciałbym się do Was zwrócić jako ekspertów o informację nt. tej legitymacji i dzięki niej o historii. W jakim oddziale dokładnie dziadek był, jaka była jego droga(wiem że był na sybirze w łagrach i stamtąd szli dalej na zachód), może są jakieś dzienniki wojenne. Kto to był pplk. Krassowski (bo widzę że widnieje jego podpis na legitymacji na dole). Słyszałem też że przed przerzutem do włoch dziadek stacjonował na krecie. fajnie byłoby wiedzieć skąd (z jakiej miejscowości) ruszali na włochy itd. Jeśli ktoś zna to bardzo bym prosił o informację przemarszu z rosji przez włochy i dalej.
PS. do legitymacji jest medal virtuti militari którego tez posiadam i pare innym medali. ale interesuje mnie historia przemarszu, stenogramów itp. Rodzi mi się myśl w głowie, aby kiedyś zrobić taką samą drogę, jaką dziadek zrobił od rosji do końca wojny w hołdzie za walkę o wolną Polskę.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.