Skocz do zawartości

Medalik SALVATOR MVNDI?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc z którego roku jest medalik i jaka postać na nim jest?

Napisano
Wiem co to znaczy tylko nie jestem pewna czy to ten medalik. Znalazłam kilka innych i żaden na rewersie nie miał tego co ma ten. Na tamtych jest Matka Boska.
Napisano
Nie popełniłaś błędu, bo klasyczna łacina nie zna litery U, stąd zastępuje ją V. Fotografia jest fatalna i nie potrafię odczytać napisów, ale to jest medalik wykonany z okazji któregoś z lat jubileuszowych, które były (i są) ogłaszane w Kościele (od 1450 r. do 1775 r. co 25 lat). W 1800 r. nie został ogłoszony, bo to były niespokojne czasy wojen napoleońskich, a później było już różnie (zob. http://pl.wikipedia.org/wiki/Rok_Jubileuszowy). Jak z tego wynika medalik mógł być wykonany z 1700, 1725, 1750 lub 1775 r. Ja obstawiam 1700 lub 1725, ale może napis by pomógł?

Pzdr
Napisano

Napis na awersie SAL.MVND ??IV NOS
Nie jestem pewna bo nie są dość wyraźne i każy widzi coś inego.

Napisano
Na awersie jest napisane: SAL[vator] MVND SALV[a] NOS = Zbawicielu Świata Wybaw Nas.
Na rewersie: ROMA (niewątpliwie), potem AN[no] IVB[ilaei] (zapewne), niżej MDCCL = Rzym Roku Jubileuszowego 1750.
Odczytałaś MDCCI, ale ponieważ nie może to być rok 1701 (MDCCI) i nie jest to rok 1700 (MDCC) ani 1725 (MDCCXXV), musi to być rok 1750 (MDCCL). Źle obstawiłem w poprzednim poście :(

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie