michal539 Napisano 17 Luty 2015 Autor Share Napisano 17 Luty 2015 Witam. Mój dziadek został odznaczony medalem za zestrzelenie samolotu wroga, nie wiem jaka jednostka, gdzie i w którym roku. Otrzymał go od cesarza Józefa Franciszka I. Czy jest wykaz osób odznaczonych przez Józefa Franciszka? Z góry dziękuję za otrzymane informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 17 Luty 2015 Share Napisano 17 Luty 2015 Witaj, niestety nie ma takiej możliwości. Osób odznaczonych przez cesarza pośrednio lub bezpośrednio były miliony. Szukanie igły w stogu siana. Dobrze byłoby przewertować rodzinne historie, dokumenty, materiały w poszukiwaniu informacji, które pozwolą trochę zawęzić obszar dalszych poszukiwań.Czy znasz okoliczności zestrzelenia tego samolotu, czy też to co napisałeś to cała wiedza na temat tego wydarzenia? (Które mogło mieć miejsce ale i to niekoniecznie, ludzie lubili ubarwiać swoje wspomnienia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 17 Luty 2015 Autor Share Napisano 17 Luty 2015 Z opowiadań rodzinnych wynika że było to w Bośni i Hercegowinie. Był to samolot szpiegowski, początkowo dziadek nie był pewny czy był to samolot wroga czy swój, ale po oględzinach wraku stwierdzono że był to szpieg. Babcia opowiadała, że dziadek obsługiwał karabin maszynowy. Po zestrzeleniu tego samolotu osobiście był odznaczony przez cesarza Franciszka i awansowany do stopnia starszy feld febel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 20 Luty 2015 Autor Share Napisano 20 Luty 2015 Może ktoś kto jest w temacie mógłby określić w jakiej jednostce (armi) mógł służyć dziadek pochodził z Galicji okolice Lubaczowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 Infanterieregiment Edler von Horsetzky Nr 90 -miejsce garnizonu by się zgadzało a i walczył w Bośni i Hercegowinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 17 Marzec 2015 Autor Share Napisano 17 Marzec 2015 Z tego co przeglądałem to by się zgadzało co pisze kolega mimir, tylko nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat pierwszego batalionu, który stacjonował w Sarajewie i informacji o nim. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.