Witam! Jestem w posiadaniu takiegoż hełmu tzw. solniczki od paru lat i nie daje mi spokoju jego geneza. Aluminiowe hełmy z farbą fluorescencyjną były i nadal są używane w straży pożarnej w Niemczech. Hełm który mam posiada prześwity takiej farby. Pomalowany jest farbą zieloną podkładową i wierzchną która w dużym stopniu się złuszcza. Na nakarczku widnieje numer DIN 14940, a pod nim logo jakby wpisane w okrąg litery LS. Hełm niby strażacki, ale jakby przemalowany na barwy wojska. Ktoś rozwikła tą zagadke i rozwieje moje wątpliwości? Gdzieś czytałem że takowe hełmy były na wyposażeniu HJ.
Pytanie
NorbertN
Jestem w posiadaniu takiegoż hełmu tzw. solniczki od paru lat i nie daje mi spokoju jego geneza.
Aluminiowe hełmy z farbą fluorescencyjną były i nadal są używane w straży pożarnej w Niemczech. Hełm który mam posiada prześwity takiej farby. Pomalowany jest farbą zieloną podkładową i wierzchną która w dużym stopniu się złuszcza. Na nakarczku widnieje numer DIN 14940, a pod nim logo jakby wpisane w okrąg litery LS. Hełm niby strażacki, ale jakby przemalowany na barwy wojska.
Ktoś rozwikła tą zagadke i rozwieje moje wątpliwości?
Gdzieś czytałem że takowe hełmy były na wyposażeniu HJ.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.