Skocz do zawartości
  • 0

Aluminiowy hełm niemiecki

NorbertN

Pytanie

Napisano
Witam!
Jestem w posiadaniu takiegoż hełmu tzw. solniczki od paru lat i nie daje mi spokoju jego geneza.
Aluminiowe hełmy z farbą fluorescencyjną były i nadal są używane w straży pożarnej w Niemczech. Hełm który mam posiada prześwity takiej farby. Pomalowany jest farbą zieloną podkładową i wierzchną która w dużym stopniu się złuszcza. Na nakarczku widnieje numer DIN 14940, a pod nim logo jakby wpisane w okrąg litery LS. Hełm niby strażacki, ale jakby przemalowany na barwy wojska.
Ktoś rozwikła tą zagadke i rozwieje moje wątpliwości?
Gdzieś czytałem że takowe hełmy były na wyposażeniu HJ.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z opisu wynika że jest to hełm strażacki i nie szukaj tu z powodu łuszczącej sie farby znamion używania w HJ, w WH, LW itp. DIN 14940 to niemiecka norma ,została wprowadzona w 1964 roku i była stosowana do roku 1997. Wtedy też wprowadzono normy euro, a ta została wycofana. Hełm mógł sobie nawet ktoś dla zabawy pomalować nieudolnie.
Napisano
Zdarzały się i inne cudaki - nawet z kalkami. Koledzy na innym forum już wałkowali podobny temat
http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=19249
Farba fluorescencyjna była stosowana od 1962 roku. Wcześniej hełmy miały być białe.
Sama norma DIN 14940 została opracowana w 1954 roku.
Nie ma możliwości, by nastąpiło odrodzenie HJ w latach 60-tych :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie