Skocz do zawartości
  • 0

owalna mosiężna blaszka z herbem i inicjałami

zloman

Pytanie

Napisano

witam wpadła w moje rece owalna mosiężna blaszka z herbem podejrzewam że jaimś szlacheckim jestem początkującym kolekcjonerem więc nie za wiele sięga jeszcze moja wiedza na temat takich fantów blaszka jest rozmiarów 8,5cmx7cm rewers jest gładki bez żadnych sygnatur i są na mim dolutowane udołu i góry mocowania do przyszycia do np.płaszcza jak w pruskich oraz carskich guzikach.prosił bym o id.przy czym mogła być przyszyta i jaki to herb szlachecki? czekam na jakies podpowiedzi i z góry dzieki.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na pierwszy rzut oka to miałem wrażenie że to kalmra do pasa ale te mocowania myla mój trop cóż to za fant
Napisano
:) ciekawość gryzie a nic nie mogę sam znaleźć może to że została znaleziona na terenie starej brandenburgii jakieś 90 km od stettin komuś coś podpowie?
Napisano
też niezbyt prwadopodobne to musiało być ściślej związane z jakąś osobą skoro wygrawerował tam inicjały i nie byle kto pewnie to był skoro tak okazały herb widnieje na owym fancie ciekawe to a nie mogę sobie zbytnio z tym orzechem poradzić he he :)
Napisano
Dla porównania odznaka gajowego LP z lat 20tych podobny wymiar i mocowanie,Twoja jest pewno XIX w http://olx.pl/oferta/odznaka-gajowego-z-1918r-CID767-ID8Gi89.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie