Einherjer Posted February 2, 2015 Author Share Posted February 2, 2015 Witam.Chciałbym zgłosić budowe budynku gospodarczego do 25 mkw bez fundamentu.W sumie to on już stoi i chciałbym aby był na mapce i w papierach zaznaczony.Taka legalizacja.Problem polega na tym, że budynek ten jest w rogu działki, 1,5 m od jednego sąsiada z jednej strony i 1 m od drugiego sąsiada.Słyszałem, że każdy budynek może być ulokowany min 3 metry od sąsiada(ściana bez okien) ale ponoć jest pewne ustępstwo w tym temacie.Wystarczy aby sąsiedzi podpisali zgodę na postawienie budynku bliżej niż 3 m od ich działki i załatwione.Czy tak to faktycznie jest?No i druga sprawa.Czy mogę dać pełnomocnictwo w sprawie sądowej(chodzi o obecność i jeden podpis) koledze czy koleżance.Chodzi po prostu o to aby się stawili w dniu rozprawy reprezentując mnie i złożyli podpis za mnie.Sprawa dotyczy uprawomocnienia spadku.Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viator01 Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 1. Może być problem z tą lokalizacją (chodzi o 1m), wszystko zależy od tego co jest po drugiej stronie i jaki jest (jeśli jest) plan zagospodarowania. Budynek taki buduje się na zgłoszenie i nie ma tam zgody sąsiadów.http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_1_usytuowanie_budynku2. Coś mi się wydaje, że pełnomocnikiem może być członek rodziny (nieprofesjonalnym) lub profesjonalnym - adwokat lub radca prawny. W pierwszym przypadku pewnie będzie potrzebna wizyta u notariusza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einherjer Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Dzięki za odpowiedź.Zamówiłem Kodesk Cywilny i w razie W, kodeks karny więc spróbuje troche Prawa liznąć samodzielnie.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.