Jump to content

Biurokracja :) Prawo i pewnie jeszcze kilka innych pytań.

Einherjer

Recommended Posts

Witam.Chciałbym zgłosić budowe budynku gospodarczego do 25 mkw bez fundamentu.W sumie to on już stoi i chciałbym aby był na mapce i w papierach zaznaczony.Taka legalizacja.Problem polega na tym, że budynek ten jest w rogu działki, 1,5 m od jednego sąsiada z jednej strony i 1 m od drugiego sąsiada.Słyszałem, że każdy budynek może być ulokowany min 3 metry od sąsiada(ściana bez okien) ale ponoć jest pewne ustępstwo w tym temacie.Wystarczy aby sąsiedzi podpisali zgodę na postawienie budynku bliżej niż 3 m od ich działki i załatwione.Czy tak to faktycznie jest?

No i druga sprawa.Czy mogę dać pełnomocnictwo w sprawie sądowej(chodzi o obecność i jeden podpis) koledze czy koleżance.Chodzi po prostu o to aby się stawili w dniu rozprawy reprezentując mnie i złożyli podpis za mnie.Sprawa dotyczy uprawomocnienia spadku.Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc.

1. Może być problem z tą lokalizacją (chodzi o 1m), wszystko zależy od tego co jest po drugiej stronie i jaki jest (jeśli jest) plan zagospodarowania. Budynek taki buduje się na zgłoszenie i nie ma tam zgody sąsiadów.
http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_1_usytuowanie_budynku

2. Coś mi się wydaje, że pełnomocnikiem może być członek rodziny (nieprofesjonalnym) lub profesjonalnym - adwokat lub radca prawny. W pierwszym przypadku pewnie będzie potrzebna wizyta u notariusza.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information