kjfg Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 jak w tytule, łyżka znaleziona w latach 40 w miejscu po spalonej synagodze. Brak drewnianej rączki. Moje pytanie dla znawcy obrzędów religijnych. Do czego służyła taka łyżka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 jak w tytule, łyżka znaleziona w latach 40 w miejscu po spalonej synagodze. Brak drewnianej rączki. Moje pytanie dla znawcy obrzędów religijnych. Do czego służyła taka łyżka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted January 27, 2015 Share Posted January 27, 2015 - są na niej jakieś napisy żydowskie?- skąd przypuszczenie, że służyła do obrzędów?miejsce znalezienia nie świadczy o niczym, no chyba że obrzędem można nazwać spożywanie posiłków, bo jak dla mnie to zwykła łycha z zastawy stołowej - zupna lub do sosu. Nie wyznaję się w stołowych konwenansach dawnych dziejów.nie wiemy jakie to duże jest, ale z bocznym rzymaczem" były łyżki wazowe i do sosu, np. jak ta:http://sosjerka.pl/2011/06/05/norblin-lyzka-wazowa-sosjerka-tanio-zobacz/Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:30 27-01-2015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 Przy niej znaleziono lampkę wieczne światło", nie ma sygnatur plater średniej jakości. Ciekawe jest to że końcówka rączki jest od razu podpórką, można ją odstawić nie wylewając zawartości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted January 27, 2015 Share Posted January 27, 2015 takie coś jeszcze znalazłemhttp://torun-antyki.pl/galeria/4/506,yzka-wazowa-ok-1850-r-pr-13-750-zl.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 Bardzo podobna,może faktycznie zaplątała się przy okazji i wcale nie związana jest z obrzędami.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kjfg
jak w tytule, łyżka znaleziona w latach 40 w miejscu po spalonej synagodze. Brak drewnianej rączki. Moje pytanie dla znawcy obrzędów religijnych. Do czego służyła taka łyżka.
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.