Skocz do zawartości

elektroliza ładowarką

khl32

Rekomendowane odpowiedzi

Ten pozostały czarniawy nalot próbowałem zetrzeć palemką. Owszem schodzi, ale spod koloru miedzianego zaczął wychodzić kolor mosiężny ? Strasznie dojechana na łuska, ale lepiej gdyby kolor został miedziany. Jak jest przyczyna ? Czy to możliwe, że były nakładane dwie warstwy ?

Z kolei po elektro boki zrobiły się z jednej strony szaro-stalowe i za diabła nie chciało to zejść. Niestety nie mam tego na foto. Potraktowałem więc wszystko stalową szczotką na wiertarce ( świeci się jak psu ... , a tego chciałem uniknąć )
Jeszcze trzeba ją doczyścić, tylko czy dalej w elektrolizę czy inaczej ?

Witam
Ad 1)W dwóch miejscach podłączam np.obcęgi, do każdej rączki osobno.
2)Owijanie aluminum to autoliza (proces bezprądowy)
3)Można czyścić kilka przedmiotów naraz.
4)Grubość nie ma znaczenia
5)Wymuszone chłodzenie na pewno pomoże.
Problem z przegrzewaniem zasilacza wynika z braku kontroli prądu pobieranego z niego.Prawdopodobnie jest za duży.Szkoda że uszkodzony jest oryginalny amperomierz. Można zastąpić go amperomierzem zewnętrznym.Twój zasilacz nie ma regulacji napięcia,więc musisz użyć żarówki jaką Ci opisałem powyżej,aby ograniczyć zbyt wysoki prąd, który przegrzewa zasilacz.Co do czasu odrdzewiania,to nie są procesy szybkie,i ta zabawa musi trochę potrwać.
Luska jest mosiężna, elektroliza wytrąca z mosiądzu cynk i kolor zmienia kolor na miedziany.Być może że ten szary kolor to wytrącony cynk. Przyjemnej zabawy.Pozdr.

zaraz, rozwiałeś wiele moich wątpliwości i wielkie dzięki Ci za to. Postaram się naprawić amperomierz, ewentualnie zastosuję za Twoją radą zewnętrzny (znajomy elektryk pomoże). Podłączę także żarówkę (wcześniej sądziłem, że jest tylko zabezpieczeniem przed zwarciem) i zdam relację z efektów.
Wracając do łuski. Przyczyną tego szarego nalotu mógł być aluminiowy nit na krokodylku, który stykał się z łuską ...?
I jeszcze jedno, jeśli wyczyszczę łuskę np palemką, na czysty mosiądz, a później wrzucę w elektrolizę wyjdzie na powrót a'la miedziana ? Potrzepać ją prądem jeszcze trzeba, bo przy samej spłonce zostało trochę rdzy.

Dzięki za rady i informacje, na bank próbował będę dalej. Oby tylko było z czym :) Zdrów !

Jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli wrzucę np zardzewiały kluczyk do pieca i porządnie go wypalę, to też będzie wyglądał jak ten po elektrolizie ?
(wiem, że metal będzie rozhartowany)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie