Skocz do zawartości
  • 0

Stopka muszkietu

Karlik13

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Warkocz razem z mechanizmem spustowym, nie przerwało go zbyt wiele, swoja droga mam wrażenie,że spusty nie był taki jak teraz jest stosowany a raczej przypominał ten wykorzystany w kuszy, ale to tylko moje domysły :)

Napisano
szukałem informacji na ten temat już wcześniej, niestety bez skutku, w każdym bądź razie mam pewne pojecie na temat mojego znaleziska, co mnie cieszy :), dzięki wielkie pomoc bez niej na pewno mi by się nie udało

Pzd
karlik
Napisano

By zamknąć temat dodam jeszcze kabłonek, przez przypadek ominąłem go za pierwszym razem, za drugim już mi nie umknął :).

Pzd
karlik

Napisano
No to brakuje jeszcze stopki kolby, chyba że ta ta w innym miejscu została odłamana. Teoretycznie powinna być też mosiężna skuwka łoża, znajdująca się w okolicy wylotu lufy.
Napisano
Masz dwie opcje: Fryderyk wielki i wojny śląski, albo Fryderyk Wilhelm i okres napoleoński.
Porównaj monogram z monetami, bo tam też jest i masz odpowiedź.
Napisano
Sprawdziłem ponownie,pomyliłem sie, kaliber to 16 mm (przepraszam mój błąd rzadko używam suwmiarki i z rozpędu nie spojrzałem tam gdzie trzeba :)), nie jest czasem za krótka jak na muszkiet piechoty ?, wydaje się że lufy muszkietu miały ponad metr natomiast tutaj jest ok 650 mm czyli nie wiele ponad pół metra.
Napisano
Grzebiąc odnalazłem muszkiet który pasował by do mojego znaleziska, jest to Infanteriegewehr M 1801 (Nothardtgewehr), miał kaliber 15,69 mm, mosiężne przelotki oraz stopki kolby,zgadzała by sie także reksyna (Fridericus Wilhelmus Rex) ponadto Księstwo Warszawkie dostało ich 4-5 tys, ale niestety nie wszytko jest takie kolorowe, jak wspominałem, jest znacznie krótszy oraz posiada 3 a nie jak w opisie 4 przelotki...

Link do zdjęcia które odnalazłem( wujek google :) )
http://www.napoleon-online.de/Bilder/PR_InfanteriegewehrM1789_1801.jpg
Napisano
Spodziewałem się Notharda, bo tylko on, w stosunku do innych muszkietów, miał mniejszy kaliber.Po powtórnym pomiarze kalibru teraz by się zgadzało. Nie pamiętam czy ten model broni był robiony w wersji karabinka kawaleryjskiego, wtedy długość by pasowała, trzeba by poszukać w tym kierunku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie