Jakub333 Napisano 17 Styczeń 2015 Autor Napisano 17 Styczeń 2015 WitamOstatnio dostałem taką oto broń białą .Jestem ciekaw czy jest to kordelas i czy mógł mieć jakiś przeznaczenie . Czy może jest to po prostu jakiś w szopie zrobiony miecz .Pozdrawiam
sebaleśny Napisano 18 Styczeń 2015 Napisano 18 Styczeń 2015 Wiele narzędzi jest wspólnych dla rolnictwa i leśnictwa .Prawdopodobnie ten sam tasak był w rolnictwie używany do obcinania buraków a w leśnictwie wykorzystywany do czyszczeń. W leśnej literaturze znany jako tasak leśny (na dowód tego szukałem książki z ryciną tego tasaka i podpisem leśny lecz gdzieś mi się zawieruszyła).Przejmując leśnictwo miałem na stanie 5 takich tasaków jednak już dawno zostały skasowane.Pracownicy woleli używać tasaków wykonanych własnoręcznie z prowadnic pilarek.
Luftlander Napisano 17 Styczeń 2015 Napisano 17 Styczeń 2015 Atylla użyj tego czegoś do drewna parę razy a będziesz wiedział że się do tego nie nadaje. Sprawdziłem.
matrix14xxx Napisano 17 Styczeń 2015 Napisano 17 Styczeń 2015 Na OHP-ie w Borach Dolnośląskich takim narzędziem wycinaliśmy brzózki w młodnikach.
sebaleśny Napisano 17 Styczeń 2015 Napisano 17 Styczeń 2015 Jest to tasak leśny wykorzystywany do wykonywania czyszczeń i melioracji leśnych czyli ogólnie mówiąc do wycinki krzewów i cienkich drzewek
Kriczer Napisano 17 Styczeń 2015 Napisano 17 Styczeń 2015 uczepiliście się tasaka leśnego" sebaleśny jakby wczesniej tego nie pisali ale ok, tasak do buraków tyle w temacie
sebaleśny Napisano 18 Styczeń 2015 Napisano 18 Styczeń 2015 Być może jest używany do buraków ale nie zmienia to faktu , że jest to tasak leśny . W chwili obecnej coraz rzadziej używany w lesie gdyż wyparły go inne lżejsze i wykonane z lepszej stali ale jeszcze w latach dziewięćdziesiątych bardzo popularny. (Do Kriczera. Wiem co piszę , od dwudziestu lat pracuję w LP )
Jakub333 Napisano 17 Styczeń 2015 Autor Napisano 17 Styczeń 2015 WitamOstatnio dostałem taką oto broń białą .Jestem ciekaw czy jest to kordelas i czy mógł mieć jakiś przeznaczenie . Czy może jest to po prostu jakiś w szopie zrobiony miecz .Pozdrawiam
Jakub333 Napisano 17 Styczeń 2015 Autor Napisano 17 Styczeń 2015 Nie wiedze nigdzie jakiś znaków szczególnych
Krychu_Szprotawa Napisano 17 Styczeń 2015 Napisano 17 Styczeń 2015 Jest to tasak do buraków.niżej masz link poglądowy:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=648768Pozdrawiam Krychu
atylla Napisano 17 Styczeń 2015 Napisano 17 Styczeń 2015 tasak leśny , używany był przez leśniczych a zarówno używano go do cięcia buraków
Pytanie
Jakub333
Witam
Ostatnio dostałem taką oto broń białą .
Jestem ciekaw czy jest to kordelas i czy mógł mieć jakiś przeznaczenie . Czy może jest to po prostu jakiś w szopie zrobiony miecz .
Pozdrawiam
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.