Skocz do zawartości
  • 0

Czy to Kordelas ?

Jakub333

Pytanie

Napisano

Witam
Ostatnio dostałem taką oto broń białą .
Jestem ciekaw czy jest to kordelas i czy mógł mieć jakiś przeznaczenie . Czy może jest to po prostu jakiś w szopie zrobiony miecz .
Pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiele narzędzi jest wspólnych dla rolnictwa i leśnictwa .Prawdopodobnie ten sam tasak był w rolnictwie używany do obcinania buraków a w leśnictwie wykorzystywany do czyszczeń. W leśnej literaturze znany jako tasak leśny (na dowód tego szukałem książki z ryciną tego tasaka i podpisem leśny lecz gdzieś mi się zawieruszyła).Przejmując leśnictwo miałem na stanie 5 takich tasaków jednak już dawno zostały skasowane.Pracownicy woleli używać tasaków wykonanych własnoręcznie z prowadnic pilarek.
Napisano
Być może jest używany do buraków ale nie zmienia to faktu , że jest to tasak leśny . W chwili obecnej coraz rzadziej używany w lesie gdyż wyparły go inne lżejsze i wykonane z lepszej stali ale jeszcze w latach dziewięćdziesiątych bardzo popularny. (Do Kriczera. Wiem co piszę , od dwudziestu lat pracuję w LP )
Napisano

Witam
Ostatnio dostałem taką oto broń białą .
Jestem ciekaw czy jest to kordelas i czy mógł mieć jakiś przeznaczenie . Czy może jest to po prostu jakiś w szopie zrobiony miecz .
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie