HARRY Napisano 27 Marzec 2004 Autor Napisano 27 Marzec 2004 czesc.moze ktos z was dysponuje jakimikolwiek informacjami na temat obozu danzig matzkau.za wszelkie info z gory dzieki.
brivibai Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Raned ma racje.Teren rozległy,latem nieprzebyte chaszczewyższe od dziecka.Grzebałem maniorki ,trochę szwabskich monet,pojemniki na sowiecka amunicję etc.Nic co by rzuciłona kolana.
brivibai Napisano 27 Marzec 2004 Napisano 27 Marzec 2004 Obóz zbudowała ta sama firma która wybudowała w 1939na Biskupiej Górce schronisko dla HJ.Pierwotnie przeznaczone dla Danziger Heimwer.Stołowka na 2000 miejsc.To się nazywa rozmach.Potem przebywali tam również sztutowiacy /1939-40/Potem obóz karny dla ss - głównie za szwindle w obozach zagłady/złoto.żydowskie kochanki,dezercje,gwałty/Tutaj wylądował słynny Palitschbodajże z Majdanka /własnoręcznie zastrzelił kilka tysięcyosób/Tutaj przebywały rodziny zamachowców na hitlera- miedzy innymi rodzina Shell/ta od wachy/Sztaufenbergów-Shenk etc.Z części osadzonych ss manów utworzono bodajżespadachroniarski btl.ss chyba nr,600/mogę sie mylić - bo z pamięci/.Tutaj byli osadzeni ss z grupy gen.Kurelisa/Lotysze- przed osądzeniem w sztutowie.Jak pamiętam kolega Generał W wspominał o udziale w walkacho Gdańsk w marcu 1945 2-3 kompanii ss ztegoż obozu.Po wojnie miejsce gdzie przetrzymywano jeńców cywilnych-niemieckich.Tyle w wielkim skrócie.Acha nasi wszystkie budynki rozpier.....niczyli.Czyli standart.
Geko Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Nic nie zostało oprócz ogrodzenia z drutu kolczastego i fundamentów baraków. Aha, no i wysadzone resztki magazynów amunicyjnych (to już powojenne). Ogólnie teren trudny, częściowo mocno zarośnięty jakimiś jerzynami, częściowo podmokły (po powodzi coś trzasło w odwodnieniach - uwaga na odkryte studzienki kanalizacyjne) Bardzo rozległy, zachowane podziały na sektory. Stojące poza obozem baraki mieszkalne (kolejowe) były chyba kiedyś częścią obozu. I stoi chyba budynek komendantury (nie jestem pewien czy dobrze zidentyfikowałem). Nie zaznaczony jako miejsce pamięci bo tam głównie gineli ss-mani. Dojechać można 189 spod Gdańska, wysiąść na przedostatnim przystanku (koło serwisu Fiata). Obóz jest za serwisem.
HARRY Napisano 29 Marzec 2004 Autor Napisano 29 Marzec 2004 jezeli sie wbic to tylko na szpadel,no i trzeba jeszcze namierzyc smietnisko!a efekty sa ale nie zawsze.ja juz sie poddalem,za duzo chaszczy,towar jest ale bardzo gleboko,kiedys smetek sprawil mi tam troche radosciaale jak narazie bez skutku.pozdrawiam.moze ktos jeszcze dysponuje jakimis informacjami na temat obozu?
HARRY Napisano 28 Marzec 2004 Autor Napisano 28 Marzec 2004 geko.mam prosbe,czy mozesz napisac mi cos wiecej o obozie na meila?o twoich poszukiwaniach w nich i informacjami ktorymi dysponujesz,ja podziele sie swoimi.pozdrawiam.
HARRY Napisano 28 Marzec 2004 Autor Napisano 28 Marzec 2004 co do poszukiwan,to teren naprawde trudny,zapewniam ,zniecheca do poszukiwan po pierwszej wizycie i braku jakichkolwiek fantow-przeryte:)hehe
HARRY Napisano 7 Kwiecień 2004 Autor Napisano 7 Kwiecień 2004 czyzby nikt wiecej nic nie wiedzial na temat tego obozu??
HARRY Napisano 27 Marzec 2004 Autor Napisano 27 Marzec 2004 czesc.moze ktos z was dysponuje jakimikolwiek informacjami na temat obozu danzig matzkau.za wszelkie info z gory dzieki.
HARRY Napisano 3 Kwiecień 2004 Autor Napisano 3 Kwiecień 2004 moze ktos z was dysponuje jeszcze jakimis ciekawymi informacjami na temat tegoz obozu.lub moze mieliscie jakies ciekawe trafienia z tego terenu???pozdrawiam
Raned Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Po wojnie stacjonowało tam SB. Dużo żelastwa. Byłem raz i znalazłem kilka łusek i jakąś klamerkę z oporządzenia. Wykrywacz nie przydaje się tam na wiele, ale znajdowano tam nieśmiertelniki SS i podobno klamry. Lokalni czesali przez wiele lat. Dużo ciernistych krzewów.
Pytanie
HARRY
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.