Skocz do zawartości
  • 0

flinty czarnoprochowe

brombi

Pytanie

Napisano

Witam mam pytanie do znawcow tematu bo to troche nie moja epoka...jak sadze sa to jakies czarnoprochowe strzelby mysliwskie,nie znalazlem zadnej nazwy ani numerow(jakies pojedyncze 3 na poszczegolnych czesciach jedynie)ma Ktos pojecie jaki moze byc to producent i przyblizony wiek? z gory dzieki za pomoc.pozdrawiam

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bo i iglicy w nich nie bylo, na fotce od gory widac iz jest wciecie w lufie. Tam wystawal sztyft z amunicji sztyftowej. Zbijany przez kurek od gory. Co nie zmnienia faktu iz nielegalne. No i raczej starsze, 2 polowa 18 wieku (choc w pocz 20 nadal robione). Moze doszukasz sie bic odbiorow, to da sie okreslic kraj. Glownie jednak robione w Belgii i Francji.
Napisano
bicia strasznie niewyrazne znalazlem jedynie 3 i M.co do zasady dzialania to sie domyslilem po tych wycieciach w lufie ale jak taka amunicja wyglada to nie mam pojecia jakos nie kreci mnie bron wyprodukowana przed IIWS....a jednak ustawa ;)
Napisano

to fota znaleziona w necie u mnie widoczne jest te M" opisana jest jako DUBELTÓWKA TYPU LEFAUCHEUX PL 31

Okres: Francja, XIX wiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie