Skocz do zawartości

Moneta wielkości szerfa

Pro-Digger

Rekomendowane odpowiedzi

Senemedar nie rozumiem Twojego niezadowolenia. Tym bardziej, że została podana przybliżona średnica (Moneta wielkości szerfa"), a to znacząco pomaga w identyfikacji.

Identyfikacja:

Hamburg, szerf (1572-1605)

http://www.ngccoin.com/price-guide/world/german-states-hamburg-scherf-1-2-pfennig-km-5-1-(1572-1605)-cuid-67095-duid-186224
http://munzeo.com/coin/hamburg-stadt-scherf-1827884
http://de.wikipedia.org/wiki/Scherf

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 15:41 12-01-2015

I znów trzeba prostować..

Czlowieksniegu (12503 / 708) 2015-01-12 14:59:56

Prawdą jest to co piszesz, ale moneta ta akurat nie została trafiona w naszej socjalistycznej Ojczyźnie o czym akurat kolega nie napisał. A co do wymiarów to tak jak pisałem.. znajomek przyłożył do szerfa nie wiedząc nawet ile takowy szerf ma średnicy,(ciężko znaleźć 2 o identycznej a różnice w średnicy są dość spore) a wiem że nigdy nie zadał sobie trudu by to zmierzyć. Wypisuje później myślałem że to szerf pomorski, bo taka sama wielkość".

Rosforek nie rozumiesz mojego niezadowolenia gdyż wcale nie byłem i nie jestem niezadowolony :) Powodem miało by być takie podanie przez kolegę wymiarów monety? Męczył mnie ciągle od wczoraj o id ale śmieszy mnie zachowanie kogoś kto znalazł parę monet uważa się za umizmatyka" a mierzy monety jedna od drugiej nie znając średnicy tej pierwszej a po trafnej identyfikacji wykorzystując to ze coś się komuś wydaje potrafi się jeszcze złośliwie odszczekać.

Zanim mod szału dostanie i .... posprząta...

Senemedar (321 / 17) 2015-01-12 14:12:18

znaleziona na Śląsku czy Pomorzu też by pewnie pomogło w id."

Nie rozumiem, w jaki sposób geografia może być w tej materii pomocna... Po prostu nie rozumiem- widziałem w Stolycy zDolnego Śląska monety w niemal całej Europy- po identyfikacji można co najwyżej kombinować, że 10 centymów z 1943 mogły wypaść z kieszeni robotnika przymusowego czy żołnierza Wehrmachtu, któremu taką resztę w lunaparze dostał...

Nie odwrotnie, że miejsce znalezienia determinuje pochodzenie/identyfikację.

Zazdrosny Senemedar czyli cezar z czerwoną kartką zalogowany jako inny użytkownik znów chce zapracować na drugą czerwoną kartoline ,znów się czepia bóg wie czego.nalazł kilka monet buehehe" do dziś chłop oczy robi że garretem350 wyciągam ladnie że jego Fisher bladnie ,dlatego te docinki, zreszta ludzie już go znają z tego forum i jego dogryźliwych wypowiedzi które nic nei wnoszą bo nawet średnica szerfa nie jest mu znana.;-)

Moneta wielkości szerfa, jak widać szerfy są różnych wielkości..

A ty Pro-Diggerku skończ w końcu bzdury pisać :) Nikt się ciebie nie czepia, nikt oczu nie robi (ty na początku) a Fisher nie blednie nigdy, nawet przy 2 kanarkach.. i na szczęście ty średnicę szerfa znasz :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie