Skocz do zawartości
  • 0

Gwizdek z herbem

TM_artist20

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich poszukiwaczy,

Zajmuję się wykopami na terenie Żagania i jego okolic, ostatnio wpadł mi pod sondę taki gwizdek kolejowy z herbem.

Pytałem miejscowych historyków i ludzi na innych forach, jednak nikt nie dał mi jasnej odpowiedzi na temat skąd pochodzi gwizdek, z jakiego okresu i symbolizuje herb na nim.

Czytałem że logo na gwizdku symbolizuje kolej pancerną (choć takowa istniała w mojej okolicy), choć to mało prawdopodobne :D

Herb na 100% nie ma związku z moim miastem, po prostu przywędrował drogą kolejową z którejś części Niemiec lub z terenów Polski.

Pozdrawiam.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich poszukiwaczy,

Zajmuję się wykopami na terenie Żagania i jego okolic, ostatnio wpadł mi pod sondę taki gwizdek kolejowy z herbem.

Pytałem miejscowych historyków i ludzi na innych forach, jednak nikt nie dał mi jasnej odpowiedzi na temat skąd pochodzi gwizdek, z jakiego okresu i symbolizuje herb na nim.

Czytałem że logo na gwizdku symbolizuje kolej pancerną (choć takowa istniała w mojej okolicy), choć to mało prawdopodobne :D

Herb na 100% nie ma związku z moim miastem, po prostu przywędrował drogą kolejową z którejś części Niemiec lub z terenów Polski.

Pozdrawiam.
Napisano
Jak ci się nudzi to znajdź sobie inne forum do nabijania postów, bo ani to nie jest śmieszne ani to niczemu nie służy w temacie.

Co do gwizdka, wciąż nie potrafię zidentyfikować herbu, trzeci dzień szukam jakiś poszlak, ale ich brak :(

Czy istnieje jakiś anglojęzyczny bądź niemiecki katalog z herbami online?
Napisano
diggerek - proponuję cierpliwie poczekać na zdjęcie i nie nabijać sobie postów.
ciekawe, czy teraz będziesz miał coś do powiedzenia w temacie ID?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie