Skocz do zawartości

Więzenie UB- Wysoka ok. Wrocławia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ktoś coś wie?

Trafiłem na wspomnienia, że na terenie ś.p. PGR w Wysokiej, czyli tuż przy granicy Wrocławia było więzienie (?) UB...
Dziś, jak widzę, teren podnajmuje jakaś firma na bazę transportową...

Z całego kompleksu zabudowań został jeden czy dwa murowane budynki ( obory ? ) i jakieś wiaty na sprzęt.
Napisano
Nie... wiem...

To taka zasłyszana" informacja od człowieka z resortu, ale pracującego dwadzieścia lat później...

Notabene człowiek bardzo dobrze znał Stanisława S... :-)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:26 09-01-2015
Napisano
Wszystko mozliwe. Pod Wrockiem bylo kilka takich miejsc. Wezmy sobie na przyklad takie Fünfteichen. Identyczna sprawa (zostaly tez dwa murowane budynki i jakieś wiaty na sprzęt po PGierze).

Najpierw Niemcy tam katowali, pozniej NKWD, a na koniec UB.

Miejsce zreszta juz legendarne (kilkaset klamer, ktore strzelil slawetny Tadek i pare moich owocnych wypraw z Kuba" i bylym czlonkiem tego forum STG"), ale poszlo w prywatne lapy:(
  • 1 year later...
Napisano
Na Zwycięskiej były do 1945r.koszary niemieckiej żandarmerii. Po wojnie była tam jednostka radziecka.Po wyprowadzce Rosjan zwiedzałem te koszary.Uwagę zwróciła ściana budynku przy wejściu z gęsto postrzelaną ścianą miedzy oknami.Według legendy"niemiecka żandarmeria polowa pod tą ścianą rozwalała dezerterów krótko przed wejściem Armii Czerwonej a później w czasie oblężenia Wrocławia Rosjanie rozprawiali się ze swoimi zdrajcami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie