Nostro91 Napisano 31 Grudzień 2014 Autor Napisano 31 Grudzień 2014 Proszę o pomoc w ustaleniu jaki to wzór munduru, z własnej wiedzy mogę jedynie ustalić że to stara kurtka WP, orły na guzikach nie posiadają koron, czyli to wzór/wersja powojenna, ale która?
Edmundo Napisano 3 Styczeń 2015 Napisano 3 Styczeń 2015 Patrząc na klapy kieszeni to kurtka nie wydaje się Polska a dostosowana (przerobiona) dla potrzeb WP albo tak wykonał ją krawiec w każdym razie nie jest to typowy wzór.
MrV Napisano 7 Styczeń 2015 Napisano 7 Styczeń 2015 Idąc tym tropem rozumowania mundur ten przetrwał w służbie do '52 roku. Raczej mało prawdopodobne.
Edmundo Napisano 7 Styczeń 2015 Napisano 7 Styczeń 2015 Ale ja nic nie wspomniałem o przetrwaniu do 1952 r. Chodziło mi końcówkę wojny względnie okres tuż po niej gdzie występowały duże braki mundurowe co jest powszechnie wiadomym. I nie o jakieś masowe użycie zastępczych czyli dostosowanych do potrzeb WP mundurów tylko pokrycie doraźnych braków do czasu wyprodukowania odpowiedniej liczby wzorów regulaminowych. Istnieją fotografie z tego okresu na których widać żołnierzy WP w przerobionych więcej lub mniej kurtkach niemieckich więc to samo mogło dotyczyć innych mundurów przejętych przez Niemców a następnie przez Wojsko Polskie i o tym pisałem w poprzednim poście. A co się tyczy 1952 r. to w tymże roku wprowadzono kurtki mundurowe z pięcioma guzikami dla szeregowych pozostawiając siedmioguzikowe kurtki dla kadry oficerskiej.
MrV Napisano 6 Styczeń 2015 Napisano 6 Styczeń 2015 Nie jest to żaden polski wzór powojenny, nie jest to też wz.43, ani wz.48. Guziki jedynie mylą, myślę, że przyszyte później. Patki kieszeni w naszych mundurach są proste, a te kojarzą mi się z francuskimi mundurami. Pierwszym wrażeniem było to, że to przerobiona kurtka CK, ale chyba się to nie obroni. A może jednak?
Nostro91 Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Napisano 7 Styczeń 2015 Dodam jeszcze kilka zdjęć, może to pomoże - szycie kołnierza.
Nostro91 Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Napisano 7 Styczeń 2015 Naramiennik/epolet, bez dziury na guzik,nie można go odpiąć.
Nostro91 Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Napisano 7 Styczeń 2015 W jednej kieszeni znalazłem brakujący (szósty) guzik.
Nostro91 Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Napisano 7 Styczeń 2015 Dziurki, również na 6 guzików, a pod nimi łata.
Nostro91 Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Napisano 7 Styczeń 2015 Być może kurtka przywędrowała" tutaj z którymś żołnierzem z dywizjonu Gen.Stanisława Maczka?
Nostro91 Napisano 31 Grudzień 2014 Autor Napisano 31 Grudzień 2014 Proszę o pomoc w ustaleniu jaki to wzór munduru, z własnej wiedzy mogę jedynie ustalić że to stara kurtka WP, orły na guzikach nie posiadają koron, czyli to wzór/wersja powojenna, ale która?
Edmundo Napisano 6 Styczeń 2015 Napisano 6 Styczeń 2015 Panowie to że nie jest to regulaminowy wzór kurtki polskiej to już wiemy natomiast co do pochodzenia i późniejszego dostosowania do użytku w WP poprzez doszycie siedmiu guzików (jak we wz. 36 i późniejszych) to może być różnie. To znaczy że na terenie wyzwolonej spod okupacji niemieckiej Polski mogły znaleźć się sorty mundurowe zdobyte przez armię niemiecką w krajach Europy Zachodniej w 1940 r. a następnie zmagazynowane na przykład w Szczecinie czy też Głogowie gdzie zostały z kolei przejęte przez WP w 1945 r. i z braku typowych mundurów wz. 43 po małych przeróbkach wydane żołnierzom co było praktykowane w przypadku mundurów niemieckich. Niestety nie znam szczegółów umundurowania armii Holandii, Belgii, Norwegii czy też Danii a może tam należy szukać podobieństwa.
Nostro91 Napisano 5 Styczeń 2015 Autor Napisano 5 Styczeń 2015 Trudno o niej znaleźć jakąkolwiek informację, ale trafiłem na ciekawy wątek na odkrywcy, i moją uwagę przykuło jedno zdjęcie munduru. Oto link : http://odkrywca.pl/rekonstrukcja-zmigrod-2013-francja-1940-r,706462.html
Nostro91 Napisano 5 Styczeń 2015 Autor Napisano 5 Styczeń 2015 Zaciekawił mnie wzór klap kieszeni, podobny jak w kurtce którą znalazłem. Mundur wzoru francuskiego.
Pytanie
Nostro91
Proszę o pomoc w ustaleniu jaki to wzór munduru, z własnej wiedzy mogę jedynie ustalić że to stara kurtka WP, orły na guzikach nie posiadają koron, czyli to wzór/wersja powojenna, ale która?
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.