Skocz do zawartości
  • 0

Stara kurtka mundurowa WP

Nostro91

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w ustaleniu jaki to wzór munduru, z własnej wiedzy mogę jedynie ustalić że to stara kurtka WP, orły na guzikach nie posiadają koron, czyli to wzór/wersja powojenna, ale która?

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Patrząc na klapy kieszeni to kurtka nie wydaje się Polska a dostosowana (przerobiona) dla potrzeb WP albo tak wykonał ją krawiec w każdym razie nie jest to typowy wzór.
Napisano
Idąc tym tropem rozumowania mundur ten przetrwał w służbie do '52 roku. Raczej mało prawdopodobne.
Napisano
Ale ja nic nie wspomniałem o przetrwaniu do 1952 r. Chodziło mi końcówkę wojny względnie okres tuż po niej gdzie występowały duże braki mundurowe co jest powszechnie wiadomym. I nie o jakieś masowe użycie zastępczych czyli dostosowanych do potrzeb WP mundurów tylko pokrycie doraźnych braków do czasu wyprodukowania odpowiedniej liczby wzorów regulaminowych. Istnieją fotografie z tego okresu na których widać żołnierzy WP w przerobionych więcej lub mniej kurtkach niemieckich więc to samo mogło dotyczyć innych mundurów przejętych przez Niemców a następnie przez Wojsko Polskie i o tym pisałem w poprzednim poście. A co się tyczy 1952 r. to w tymże roku wprowadzono kurtki mundurowe z pięcioma guzikami dla szeregowych pozostawiając siedmioguzikowe kurtki dla kadry oficerskiej.
Napisano
Nie jest to żaden polski wzór powojenny, nie jest to też wz.43, ani wz.48. Guziki jedynie mylą, myślę, że przyszyte później. Patki kieszeni w naszych mundurach są proste, a te kojarzą mi się z francuskimi mundurami.
Pierwszym wrażeniem było to, że to przerobiona kurtka CK, ale chyba się to nie obroni. A może jednak?
Napisano

Proszę o pomoc w ustaleniu jaki to wzór munduru, z własnej wiedzy mogę jedynie ustalić że to stara kurtka WP, orły na guzikach nie posiadają koron, czyli to wzór/wersja powojenna, ale która?

Napisano
Panowie to że nie jest to regulaminowy wzór kurtki polskiej to już wiemy natomiast co do pochodzenia i późniejszego dostosowania do użytku w WP poprzez doszycie siedmiu guzików (jak we wz. 36 i późniejszych) to może być różnie. To znaczy że na terenie wyzwolonej spod okupacji niemieckiej Polski mogły znaleźć się sorty mundurowe zdobyte przez armię niemiecką w krajach Europy Zachodniej w 1940 r. a następnie zmagazynowane na przykład w Szczecinie czy też Głogowie gdzie zostały z kolei przejęte przez WP w 1945 r. i z braku typowych mundurów wz. 43 po małych przeróbkach wydane żołnierzom co było praktykowane w przypadku mundurów niemieckich. Niestety nie znam szczegółów umundurowania armii Holandii, Belgii, Norwegii czy też Danii a może tam należy szukać podobieństwa.
Napisano
Trudno o niej znaleźć jakąkolwiek informację, ale trafiłem na ciekawy wątek na odkrywcy, i moją uwagę przykuło jedno zdjęcie munduru. Oto link : http://odkrywca.pl/rekonstrukcja-zmigrod-2013-francja-1940-r,706462.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie