sined Napisano 7 Grudzień 2014 Autor Napisano 7 Grudzień 2014 proszę o pomoc nie wiem co to może być wygląda mi to na pierścień lecz jest strasznie masywny proszę o pomoc nie jest z żadnej strony odłamany od niczego ranty ma idealnie gładkie
sined Napisano 7 Grudzień 2014 Autor Napisano 7 Grudzień 2014 dodam ze przed czyszczeniem pokryty był cały patyna taka jak w środku widać.
sined Napisano 7 Grudzień 2014 Autor Napisano 7 Grudzień 2014 znaleziony przy szlaku Cysterskim na Dolnym Śląsku
viator01 Napisano 7 Grudzień 2014 Napisano 7 Grudzień 2014 Ja bym zaryzykował, że to średniowiecze (tak około XI - XII wieku). Szkoda tylko że zdarłeś patynę, która dodawała temu wartości.
viator01 Napisano 7 Grudzień 2014 Napisano 7 Grudzień 2014 Tym moim datowaniem, to oczywiście sobie zbytnio głowy nie zaprzątaj, bo może być to starszy artefakt. W kulturze łużyckiej były podobne, tyle że zwijane z drutu.Moja rada - nie czyść czegoś, jeśli nie jesteś pewien czy to cenne znalezisko, zwłaszcza gdy jest z brązu (chyba że to mosiądz, wtedy może być późniejszy wyrób).
april_86 Napisano 15 Grudzień 2014 Napisano 15 Grudzień 2014 podręcznikowy przykład jak zniszyć piękną, stara rzecz...
Pytanie
sined
proszę o pomoc nie wiem co to może być wygląda mi to na pierścień lecz jest strasznie masywny proszę o pomoc nie jest z żadnej strony odłamany od niczego ranty ma idealnie gładkie
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.