farcik12 Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 Witam, co to za łyżka? Napis widniejący na niej to A Hult albo A Hutt łyżka wykonana z miedzi lub stopu miedzi z czymś. Pozdrawiam
viator01 Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Kiedyś być może była posrebrzana. Chociaż w tym kontekście dziwi napis, który myślę może oznaczać nazwisko jej właściciela.Gdzie znaleziona?
farcik12 Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 Znalazłem ją w okopie z I WŚ. Małopolska
viator01 Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Tak właśnie myślałem. Prawdopodobnie jakiś żołnierz podpisał, żeby nie zginęła. Jeśli chodzi o to, że mnie dziwi ten napis, to tylko tyle, że jeśli łyżka była posrebrzana, to mogło to zniszczyć srebro.Wzór łyżki był popularny w okresie międzywojennym i wcześniej i wytwarzany przez różne firmy. Na pewno spotkałem takie produkcji polskich wytwórców (Fraget) oraz niemieckich.
Pytanie
farcik12
Witam,
co to za łyżka? Napis widniejący na niej to A Hult albo A Hutt
łyżka wykonana z miedzi lub stopu miedzi z czymś.
Pozdrawiam
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.