daniel5388 Napisano 22 Listopad 2014 Autor Napisano 22 Listopad 2014 Prawdopodobnie wrak szklanki pocisku szrapnelowego. Jeśli tak to czy możliwe jest określenie pochodzenia: Carski czy Austrio Węgierski. Szerokość paska wiodącego 8 mm.
daniel5388 Napisano 22 Listopad 2014 Autor Napisano 22 Listopad 2014 Od wewnętrznej strony widnieją dwa wgłębienia. Prawdopodobnie po z klinowaniu się kulek szrapnelowych, które doprowadziły do rozerwania szklanki.
vis1939 Napisano 22 Listopad 2014 Napisano 22 Listopad 2014 Najprawdopodobniej - http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=648373#794738Te wgłębienia to tylko purchle rdzy/wżery.Lotka z miękkiego stopu ołowiu z antymonem nie odciśnie się na stalowej skorupie.
daniel5388 Napisano 23 Listopad 2014 Autor Napisano 23 Listopad 2014 Dzięki vis1939. A myślałem, że te wgłębienia powstały podczas z klinowania się kulek:) hehe bo idealnie pasowały w nie takie kulki:) Nie mam porównania z innymi szrapnelami, toteż jeszcze takie pytanie dla osób, które posiadają takie pociski. Czy paski wiodące wokół szklanek szrapnela miały uniwersalną szerokość, czy różniły się od siebie? Jeśli to coś wniesie do tematu dodatkowa informacja mój ma pasek oddalony od krawędzi o 37 mm.
Pytanie
daniel5388
Prawdopodobnie wrak szklanki pocisku szrapnelowego. Jeśli tak to czy możliwe jest określenie pochodzenia: Carski czy Austrio Węgierski. Szerokość paska wiodącego 8 mm.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.