Skocz do zawartości
  • 0

Łuska z pola

Bajtekt

Pytanie

Napisano

Witam

Znalazłem taką łuskę. Moje okolice 2 wojny światowe praktycznie ominęły. Zastanawiam się czy to łuska myśliwego czy może wojenna?

Na niej widnieje napis 1900 W

Pozdrawiam

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety nie posiadam takiej szczotki kuchennej. Zakupię :) Chociaż ta łuska nie jest mi już potrzebna, co mogłem - dowiedziałem się o niej :)

Ciekawe jest to, że w moich okolicach znajduje jakieś ślady najprawdopodobniej potyczek 1 wojennych a brak wzmianek o nich w źródłach historycznych.
Szkoda ze są to tylko łuski i szrapnele, ale teren ten przez 100 lat był intensywnie użytkowany rolniczo. Tak więc chłopi pewnie pozbierali co ciekawsze artefakty. Niestety większość pól jest używana w celach rolniczych i nie będę rozkopywał komuś pola ze zbożem.
P.S jest też problem w tym, że pomimo tego ze wychowałem się na wsi nie potrafię rozpoznać zboża od świeżo posianej trawy :)
Napisano

Witam

Znalazłem taką łuskę. Moje okolice 2 wojny światowe praktycznie ominęły. Zastanawiam się czy to łuska myśliwego czy może wojenna?

Na niej widnieje napis 1900 W

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie