daro 42 Napisano 30 Październik 2014 Autor Napisano 30 Październik 2014 witam,prosze o info.na temat odznaki dookoła napisy ziel-fahrt deutscher kraftfahrer ,w środku 7 juni 1931 potsdam
daro 42 Napisano 1 Listopad 2014 Autor Napisano 1 Listopad 2014 Catadero,przywróciłeś mi nadzieje serdeczne dzieki pozdrawiam
daro 42 Napisano 30 Październik 2014 Autor Napisano 30 Październik 2014 witam,prosze o info.na temat odznaki dookoła napisy ziel-fahrt deutscher kraftfahrer ,w środku 7 juni 1931 potsdam
daro 42 Napisano 1 Listopad 2014 Autor Napisano 1 Listopad 2014 witam i ponawiam prośbe o id.i mam nadzieje ze sie coś dowiem bo ostatnio moje znajdki mają pecha odnośnie id.
Catadero Napisano 1 Listopad 2014 Napisano 1 Listopad 2014 Plakieta pamiątkowa ze zlotu kierowców z okazji odsłonięcia pomnika (1.VI.1931) poświęconego poległym w pierwszej wojnie żołnierzom niemieckich oddziałów zmotoryzowanych (szacunkowo 2400). Miasto Poczdam nie zgodziło się na postawienie pomnika w centrum, wobec czego pomnik postawiono na terenie prywatnym w parku Chaussee, pod Poczdamem. W roku 1935 władze miasta zgodziły się objąć pomnik opieką. Pomnik został zniszczony po roku 1945 (strefa okupacyjna ZSRR).Obecnie w parku są pozostałości ruin pomnika z widoczną jedną gąsienicą czołgu (z kamienia).Autorem projektu był Fritz Ebhardt.C.
Pytanie
daro 42
witam,prosze o info.na temat odznaki dookoła napisy ziel-fahrt deutscher kraftfahrer ,w środku 7 juni 1931 potsdam
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.